Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tudatos gondolkodás és a kormánnyal való kooperatív cselekvés a kapuvári siker titka

Kapuváron, illetve a város térségében élők ha akarnak, találnak maguknak munkát, sőt annyira megfordult a trend, hogy egyes ágazatokban munkaerő hiány van. A településen működő cégek megtalálták a számításukat, ezért a közeljövőben fejleszteni szeretnének – jegyezte meg a város polgármestere, aki Gyopáros Alpár országgyűlési képviselővel közösen tájékoztatta a közvéleményt a város gazdasági helyzetéről.

Hosszú idő után méltó környezetbe kerültek a Kapukom Kft. munkatársai – mondta Gyopáros Alpár az ipari parki fejlesztéseket is koordináló kft. telephelyének átadórendezvényén. Ez a beruházás szépen illeszkedik a város törekvéseihez – folytatta a térség országgyűlési képviselője –, melynek további példája az ipari parkban történő fejlesztés, ahol a kisebb cégek, a helyhiánnyal küzdő vállalkozások mind-mind otthonra leltek az elmúlt években.
– Szívből gratulálunk a Kapukom ügyvezetőjének és Hámori György polgármesternek, aki ugyanúgy, ahogy az eddig, a közeljövőben is maximálisan élvezi a Kormány támogatását nemcsak a gazdaságfejlesztési projektek tekintetében, hanem minden városfejlesztési elképzelésben.
Gyopáros Alpár szerette volna érzékeltetni, hogy honnan indult, és hová jutott hazánk, továbbá a Rábaköz gazdasága Orbán Viktor második, 2010-es kormányalakításától kezdve: arányában Kapuváron jobb volt a helyzet, de akkoriban közel egymillió munkanélküli volt Magyarországon, és a tudatos gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően megindult a fejlődés. Ékes példája ennek a folyamatnak Kapuvár, ahol a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően benépesült az ipari park is. A korábbiak mellett új cégek kezdték meg működésüket. Ma már országosan alacsony a munkanélküliség. A tudatos tervezésnek és a kormánnyal való hatékony együttműködésnek köszönhetően Kapuváron és környékén egy százalék körül mozog a munkanélküliségi ráta. Az országgyűlési képviselő a bérszínvonal változással kapcsolatban megjegyezte: 2010-ben 70 ezer forint környékén volt a minibálbér, ma pedig majdnem a háromszorosát tapasztaljuk.

Hámori György elöljáróban megjegyezte: Ahhoz, hogy Kapuvár ilyen sikereket ért el, az országgyűlési képviselő jelentősen hozzájárult.
– Az ipari parkban valóban komoly fejlesztések történtek. A Győr felől érkezők láthatják a városkaput, amely az ipari park 2-es számú útjának a bevezetője. A kapuváriak nagyon sokáig úgy hívták, hogy „út a semmibe”. Bekötésre került az M85-ösre, így az ipari park ezen keresztül is megközelíthető – mondta a polgármester, hozzátéve: Az elkövetkezendő időszak fejlesztései ezen út mentén fognak megvalósulni.
A városvezető is elégedett a Kapukom Kft. új helyével, ahol megfelelő körülmények között dolgozhatnak a cég munkatársai. Az infrastruktúra fejlesztés ezzel nem áll meg, mert lépést kell tartani a mai korral – fogalmazott. A munkaerőhiányt náluk is lehet érezni, ezért a gépesítés felé szeretnének elmozdulni.
Az inkubátorházban jelenleg két cég tevékenykedik: az egyik kutyatápokat forgalmaz. A Laurastarnál csúcsminőségű vasalók gyártásával és szervizelésével foglalkoznak, újabban pedig logisztikai feladatokat is ellátnak. Az önkormányzattól és magánszemélyektől plusz telkeket vásároltak, mert szeretnék Kapuvárra hozni a gyártóbázist is. Az Intretech Hungary Kft. szintén további fejlesztéseket tervez a településen.
Hámori György a város régebbi, 100-200 főt foglalkoztató üzemeiről is beszélt: Az Ipartelepi úton működő az LV Metal Gépgyártó és Forgalmazó Kft.-nél a vevők megrendeléseinek növekedése és
partnereik számának bővülése miatt folyamatosan fejlesztenek. A Diadalnál főleg női munkaerőt alkalmaznak, és szintén a nagyobbak közé tartozik a Provertha Zrt., mely a város gazdasági életének zászlóshajójaként működik hosszú ideje. Az országos hírű Cserpes Sajtműhely Kft. központja Kapuváron található.
Az osztrák fizetésekkel nem lehet felvenni a versenyt, de aki helyben szeretne dolgozni, biztos, hogy talál magának munkahelyet – jegyezte meg a polgármester, majd köszönetet mondott a kisebb vállalkozásoknak, melyek inkább a szolgáltatóiparhoz teszik hozzá a maguk részét.
Kapuváron az adóbevétel szempontjából nem igazán vették észre a pandémiás időszakot
Könnyebbség a cégeknek, hogy a Kormány lecsökkentette egy százalékra az iparűzési adót, a város viszont maradéktalanul megkapta az államtól a hiányzó összeget.

Beküldés dátuma: 2022. 03. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés