Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tűz és víz: versenyeztek a lánglovagok

Márkus János elnök a versenyeken való szerepléseik alapján eredményesnek tartja csapatát, hiszen több dobogós helyet szereztek az elmúlt évek során. A 2009-ben újjáalakult, jelenleg harminc főt számláló Fáklya Tűzoltóegyesülethez fiatalok is csatlakoztak: ifjúsági lány és fiú rajjal bővült a közösség. Utóbbiak másodikként végeztek a Kónyban megrendezett körzeti tűzoltóversenyen, a felnőttek pedig a negyedik helyezettnek járó díjat hozhatták el. Egy esztendő múlva Markotabödögén nem remekeltek ennyire, de kárpótolta őket a fertőendrédi Hadarics Ferenc-emlékverseny, amelyen az ifjúsági lány raj első, a fiú raj pedig bronzérmes lett.
Az önkormányzat mellett vállalkozók és civil szervezetek is támogatják az egyesület munkáját - mondta Márkus János. Gépjárműfecskendővel nem rendelkeznek, de egyéb, a hivatásosok által ellenőrzött felszereléseiket (kismotorfecskendő, tömlő, osztó stb.) hatékonyan bevetik a tűzoltáskor, ezenkívül ellátják a helyhatóság által kirótt feladatokat is. Éles helyzetekben nem lehet a teljes tagságot riasztani, de legalább öten-hatan részt vesznek a vonulásokon. Szeretnék tovább bővíteni a technikai berendezéseiket, de egy gépjárműfecskendőnek még jobban örülnének, valamint a tűzoltószertár felújítása is a közeljövőre vár.
A tizenhét esztendős Zsédely Dávid a gimnázium befejezése után a körmendi tiszthelyettesképző iskolában szeretne továbbtanulni. Az önkéntesekhez két éve csatlakozó fiú jól érzi magát az összetartó csapatban. Leszögezte: hosszas, és legalább heti két alkalmat igénybe vevő gyakorlás előzi meg a versenyeket, de ameddig csak teheti, benevez a megmérettetésekre. Testvére, Klaudia, jelenleg a közgazdasági alapismeretek elsajátításával van elfoglalva a Hunyadiban, és idén tavasszal lépett be a tűzoltók ifi csapatába. Az izgalmas versenyekre készülő lány nem riad meg a kihívásoktól, ezért élvezi a feladatokat. Klaudia szerint a gyengébbik nem képviselőjeként is jó résztvenni a tűzoltómunkában, s mivel volt osztálytársai közül többen csatlakoztak a csoporthoz, még jobban érzi magát a közös felkészüléseken. Parancs esetén szívesen menne élesben is oltani - tette hozzá a gimnazista, aki úgy tervezi, hogy még sokáig erősíti az önkéntesek táborát.
A mezőgazdasági gépésztechnikusnak készülő Szabó Dániel jó szórakozásnak tartja az önkéntes tűzoltói csapatmunkát és az azt követő hangulatos bulikat, s mindössze tizenhat éves volt, amikor átélte elő csapatversenyét. A versenyek előtt egy-két hónappal korábban kezdik meg a komolyabb felkészülést, s legutóbb sugárcsöves feladatot osztottak rá. Dani a rábapordányi tsz bálatárolójának oltásánál maga is részt vett, de nem érzett félelmet a forróság közelében. Barátjához hasonlóan ő is minél tovább szeretne a csapathoz tartozni.
Balogh Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke megtisztelőnek, és egyben kötelességének is tartja a vizesgyakorlaton való részvételt. Mint mondta, a rendezvény kiváló terep arra, hogy tapasztalatot szerezzen a rábaközi önkéntesek felkészültségéről. Megyénkben összesen 110 egyesület működik, ami országosan is kiemelkedő. A nyugalmazott ezredes megjegyezte: A szűkös költségvetés mellett alig jut pénz az önkéntesek fejlesztésére, ezért néha irigykedve tekint az osztrák kollégákra. Meggyőződése, hogy továbbra is nagy szükség van a nem hivatásos tűzoltókra, s elsősorban nem az oltásnál, hanem a kárelhárításban. Ha rajta múlna, még nagyobb szerepet szánna a lelkes helyi csapatoknak.

Beküldés dátuma: 2010. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés