Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Új arculatot kap a régi emlékeket őrző mosontarcsai híd

Hámori György Gyopáros Alpárral tartott közös sajtótájékoztatóján elmesélte, hogy lett a világ egyik legjelentéktelenebb átjárójából az ’56-os események emlékét őrző, egyik legismertebb híd, mely mára jelentős idegenforgalmi látványossággal bír. Ausztriai és magyar részről egyaránt komoly szándék mutatkozik arra, hogy növeljék turisztikai jelentőségét, melyhez a magyar állam első körben 80 millió forintot biztosít.

Mióta elkészült az M85-ös és M86-os autópályák összekötése, a Kapuvár Beled közti 8611-es út a korábbinál is lényegesen nagyobb forgalmat bonyolít le. Gyopáros Alpár és Hámori György legutóbbi közös sajtótájékoztatóján elhangzott: rossz állapotban van az egész út, ezért fejlesztésre szorul. Különösen a Kapuvár felől induló szakaszát kellene felújítani, ezért megkezdték az előkészületi munkálatokat.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. február második hetében írta alá az előkészítő munkálatok tervezéséhez szükséges szerződést, amely szerint 11,5 tonna teherbírású burkolatmegerősítést is kap az említett útszakasz. A Beled környékiek és a Kapuvári Rendőrkapitányság kérésére a legbalesetveszélyesebb csomóponthoz körforgalmat építenek.
A tervezés és a közbeszerzés megközelítőleg egy évig tart, és amennyiben a kormány biztosítja a folytatáshoz szükséges forrást, jövő ilyenkor megkezdődhet a beruházás – hangsúlyozta Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő.

Február második hetében jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány 80 millió forintot biztosít Kapuvár önkormányzatának a mosontarcsai híd felújítására. Gyopáros Alpár a híd történelmi jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy Kövér László házelnök több alkalommal vett részt a különböző rendezvényeken, továbbá személyesen is felkarolta a híd felújításának ügyét. Az ünnepségeken elsősorban az 1956-os forradalom és szabadságharcra, valamint az azt követő megtorlásra emlékeztek, ugyanakkor maga a hely a jövő nemzedékének is szól, nem beszélve arról, hogy egyre növekszik a hazai, illetve Ausztria fele irányuló turisztikai vonzereje.

Kapuvár és Andau településeket összeköti a múlt, melynek jelképe a mosontarcsai híd: ’56-os menekültek áradata haladt át a Hanság-csatorna félig lerombolt hídszerkezetén a szabadabb világ felé.
Annak idején a gazdák építették a hidat, és azon keresztül jártak dolgozni. Az idősek visszaemlékezésükben a világ egyik legjelentéktelenebb hídjának nevezték, ami igaz is volt az 1956-os eseményekig. A szovjet csapatok a híd felrobbantásával próbálták útját állni a menekültáradatnak, de még utána is sokan próbálkoztak.
A mosontarcsai hídon utoljára közel tizenöt éve hajtottak végre kisebb felújítást, azóta viszont sokat romlott az állaga, ezért alapos korszerűsítésre szorul – jegyezte meg Kapuvár polgármestere.
– Ahogy képviselő úr is említette, Kapuvár városa és Ausztria – különösen a kerek évfordulókon – nagyszabású rendezvényekkel emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharcra. Osztrák részről a legjelentősebb delegáció az 50. évfordulóra érkezett ide, amikor Heinz Fischer államelnököt köszönthettük. Számomra, és az akkori kapuvári alpolgármester, Németh-Csóka Gábor számára is nagyon emlékezetes ez a találkozó, mert a több ezer fős küldöttségből csak kettőnket fogadott a szigorúan védett magas rangú személy – mondta Hámori György, majd hozzátette: Kövér László valóban szívügyének tekinti az andaui hidat és tőle jött az elhatározás: meg kell őrizni az utókornak úgy, hogy emlékezetükbe véssék a hozzá kapcsolódó történelmi események jelentőségét.
2007-ben az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségével közösen állították fel a hídnál látható emlékoszlopot.

A burgenlandi részről is élénk figyelemmel követik a legújabb magyar kezdeményezést, és osztrák részről olyan ígéret érkezett, hogy saját „térfelükön” ők is megépítik a látogatóközpontot. Már az andaui híd felújításának hírére óriási érdeklődés mutatkozott a világban szétszóródott ’56-os magyar menekültek részéről – nyomatékosította Hámori György.
A 2022 tavaszán kezdődő felújítás során teljes egészében elbontják a fa szerkezetet, legfeljebb a fém berendezések maradnak meg. Mivel a hídon eredetileg sem szerepelt a középső tetőszerkezet, a felújításkor nem fogják visszahelyezni, hogy valósághű képet kapjanak. A tervek szerint a kerékpáros turizmus beindulására szeretnék átadni a nagyközönségnek a beruházást.
A kormány által biztosított 80 millió forintos felújítás csak az első lépés lesz, mert komolyabb idegenforgalmi célokra szeretnék hasznosítani a mosontarcsai hidat és környezetét, ahova – ausztriai és magyar érdekeltségű – turisztikai látogatóközpontot terveznek a közeljövőben – hangsúlyozta Kapuvár vezetője.  (fotó: Antal Krisztián)

Beküldés dátuma: 2022. 02. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés