Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Új betlehemet áldanak meg a Csornai Premontrei Apátsági templomban

A Csornai Premontrei Apátsági templomban különösen szép lesz idén az éjféli szentmise, ugyanis a rend alapításának 900. évfordulóját fogják ünnepelni. Fazakas Zoltán Márton apát ebből az alkalomból szenteli fel az új betlehemet.

Nagy nyüzsgés várható a szentestét megelőző napokban a Csornai Premontrei templomban és annak környékén, hiszen a karácsonyi éjféli misében lesz az új betlehem megáldásának szertartása. A szentmisét a Csornai Bárdos Kórus előadása fogja gazdagítani – tudtuk meg Boldvai Márton Bertalantól. Természetesen a helyiek  is igyekeznek a lehető legszebben feldíszíteni a templomot a szép évfordulóra. Különleges alkalom lesz az idei – tette hozzá a  premontrei perjel, aki arról is mesélt, hogy honnan jött az ötlet a jászol hű másának újbóli elkészítéséhez.

A történet szerint Schober-Turi Florian és Turi Zsuzsanna a mai napig jó szívvel gondol vissza házasságkötésének helyszínére, ezért szerettek volna valamilyen módon segíteni a csornai premontrei közösségnek. A házaspár kezdeményezésére október végén jótékonysági zongorakoncertet rendeztek az apátság dísztermében, melynek bevételét valamilyen nemes célra szerették volna felhasználni.
– Amikor összeültünk beszélgetni, arra jutottunk, hogy az egyik legjobb cél egy új betlehem felállítása lenne az apátsági templomban. A koncert szervezésében és háttérmunkáiban sok segítségünkre volt Kissné Pálfi Anita és férje Kiss Gábor – mondta Boldvai Márton Bertalan.
A szervezők sem gondolták volna, hogy több mint százan lesznek kíváncsiak Schober Raphaela és dr. Schober-Turi Florian testvérpár zongorakoncertjére. Kisebb meglepetést okozott a közönség jó szándéka és adakozókedve, mert 700 ezer forintot meghaladó összeg gyűlt össze a betlehemre.

– A 900-as ünnep nemcsak a miénk, premontreieké, hanem rajtunk kívül mások is a szívügyüknek érzik – utalt arra a premontrei perjel, hogy Szent Norbert 900 éve, 1121 karácsonyán alapította a premontrei rendet. A Csornai Premontrei Apátság december 24-én éjfélkor nemcsak Jézus Krisztus születéséről, hanem a rendalapításról is megemlékezik.

A Csornai Premontrei Apátság templomának majd’ száz éves betlehemét igencsak kikezdte az idő vasfoga, ami főleg a gipszből készült figurákon látszott meg. Miután restaurálták, az apáti kápolnában fogják elhelyezni őket – mesélte Boldvai Márton Bertalan, hozzátéve: az új a betlehemi szobrocskák Lengyelországból érkeznek. A premontrei perjel a régi és a majdani betlehem méretbeli különbségének érzékeltetésére elmondta: a Szent Vendel-oltárnál lévő régi figurák kb. 30 cm magasak voltak, az újak viszont már 85 cm-esek lesznek. Minél nagyobbak a figurák, annál részletgazdagabbak.

 A gyűjtés nem zárult le, ezért aki szeretne hozzájárulni a Csornai Premontrei Apátság új betlehemének építéséhez, az istálló makettjének elkészítéséhez, vagy a régi figurák  helyreállításához, egészen karácsonyig elhelyezheti pénzadományát a látogatóközpont perselyében.

 – Ahogy közeledünk az adventi időszakhoz, és az ember kinyitja, majd elolvassa az evangéliumot, abban azt találja, hogy Jézus születését az angyalok énekkel, zenével hirdették meg a pásztoroknak. Mi is többfajta programmal készülünk karácsony előtt. Csornán a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjával is szervezünk koncerteket, előadásokat.

Beküldés dátuma: 2021. 11. 22.

Kapcsolódó hírek

 • Egyre több a fiatal premontrei szerzetes Csornán

  Szent Norbert 1121-ben alapította a premontrei kanonokrendet. Mi a helyzet napjainkban a Szent Ágoston reguláját követő szerzetesrenddel? Televíziós interjúnkban elhangzott: lassú növekedést mutat világszerte, Csornán pedig egyre több a fiatal elhivatott szerzetes.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play