Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Új hazai iparág alapjait rakták le Csornán

Világviszonylatban is egyedülálló, csúcstechnológiájú napelemgyár alapkövét rakták le Csornán. Az épülő üzem több mint kétszáz dolgozónak fog munkahelyet biztosítani. A beruházás további jelentősége, hogy a napelemipar az energiaszektoron belül egyik leggyorsabban fejlődő ágazat.

Haidegger Ákos, a közel 14,5 milliárd forint beruházást végző EcoSolifer Kft. ügyvezetője bejelentette: Jövőre megkezdődik az iparban jelenleg elérhető legmagasabb, 30 százalékkal megnövelt hatásfokú napelemek gyártása a csornai üzemben. Mivel a kft. egyedi, hibrid szilikon technológiával gyártja a napelemeket, s mindemellett nagy méretű, vékony rétegű megújuló energiaforrásokat állít elő, Európában és Kínában sem rendelkezik versenytársakkal. A 2011-ben létrehozott projektcég üzlettársai Amerikából, Angliából, Ausztráliából, Brazíliából, Hollandiából, Németországból és Svácból érkeztek a csornai ünnepségre. A szinte kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával, főként exportra termelő csornai vállalat első partnerei európai, közép-ázsiai, valamint dél-amerikai vevők lesznek.

Az ünnepségen dr. Bónáné dr. Németh Katalin tolmácsolta halaszthatatlan feladatai miatt a fővárosban tartózkodó Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő köszöntő szavait.
– Az árvíz elleni küzdelemben számtalanszor bizonyították az emberek, hogy az összefogás milyen nagy eredményekre képes. Az alapkőletétel csak látszólag az első lépés a csornai üzem beindításában, hiszen három évvel kezdődött a kemény munka azért, hogy ma az utókorra hagyományozhassuk a napelemgyár időkapszuláját – hangoztak az országgyűlési képviselő gondolatai.
A csornai születésű dr. Áder Jánost furcsa érzéssel töltötte el az épülő napelemgyár helyszíne. A köztársasági elnök tisztán emlékszik gyermekkorára, amikor a mostani kukoricaföld helyén még ribizliültetvény volt, és nem messze innen, a Keszeg-érnél horgászott barátaival.
Az ózonréteg károsodását – a klórvegyületek légtérbe juttatásával – egyértelműen az ember okozta, továbbá az iparosítás káros hatásait követő világos és egyértelmű figyelmeztetés a mostanság tapasztalható szélsőséges időjárás – fogalmazott a köztársasági elnök, aki hozzátette: A napelemek nagy része külföldön kerül beépítésre, de ha feltételezzük, hogy Magyarországra telepítenék őket, akkor tíz év alatt a hazai háztartások energiaigényének negyedét ki tudnák váltani. Ha megkezdi a termelést a csornai üzem, ebben a globális küzdelemben a rábaköziek is kivehetik a részüket. Dr. Áder János reméli, hogy az itt alkalmazott technológia felkelti a környéken élő fiatalok figyelmét, akik tudásukat továbbfejlesztve esetleg mérnökként, tudósként kapcsolódhatnak be a a jövő környezetbarát energiatermelésébe.
– Ha így lesz, örüljünk neki, és csak azt kérem tőlük, hogy sose feledkezzenek meg szülőföldjükről, és mindig visszataláljanak ide – mondta dr. Áder János.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés