Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Új kerítés és kapu készül a beledi zsidó temetőnél

Sharon Avigdor szerint muszáj kimondani: sokan megdobálták azt a tehervagont, mellyel Beledből elszállították szüleit a gettóba, pedig a tehetős család a zsidókat és nem zsidókat egyaránt segítette a faluban. Izraelben élő édesanyja azóta legyőzte ellenérzéseit és főleg a jó emberekre emlékeznek, ezért úgy döntöttek, visszalátogatnak a Rábaközbe.

A beledi önkormányzat évekkel ezelőtt kért segítséget a Mazsihisztől (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége), mert olyan rossz állapotba került a beledi zsidó temető kerítése, és különösen az utca felőli oldalának egy része, hogy balesetveszélyesé vált. Akkor nem történt érdemi intézkedés, de idén nyáron megjelent a magyar állam pályázati felhívása, mely a Mazsihisz koordinálásával teszi lehetővé a zsidó sírkertek felújítását. A beledi önkormányzat kapott az alkalmon, és beadta pályázatát. A kivitelezőtől előzetesen közel tízmillió forintos ajánlat érkezett.
– Ekkora összegre pályáztunk, de sajnos nem kaptuk meg az egészet, s mintegy kétmillió forint kellett volna még. A hiányzó összeg az Egyesült Államokban, Kanadában és a világ más részein élő leszármazottaktól érkezett meg az önkormányzat számlájára – fogalmazott Major Jenő. A polgármester azt is elmondta, hogy szeretnék módosítani a Mazsihisszel kötött élő szerződésüket, mert nagyon kevés az a pénz, melyet a helyhatóságnak évente fizetnek. A település gondoskodik a temető karbantartásáról és egy szezonban többször lenyírják a füvet, hisz ellenkező esetben elhanyagoltabb látványt nyújtana a sírkert. A helyiek úgy tapasztalták, hogy az átutazók is gyakran megállnak a temetőnél, akik kegyeletüket leróva emlékeznek őseik sírja előtt.
A temető Rákóczi utcai bejárata viszonylag nehezen megközelíthető, ezért új kaput nyitnak a Füzes utca irányából, melyen keresztül könnyebben közlekedhetnek a látogatók és az karbantartást végző munkások.

Az Argentínában született Sharon Avigdor édesanyja beledi származású, akinek édesapja és nagyszülei is Beledben lettek eltemetve. A televíziónknak nyilatkozó férfi hároméves volt, amikor kalandos úton egymásra találó szüleivel Izraelbe költözött. A magyar–osztrák határon lévő „vasfüggöny” 1989-es lebontás után merült fel először a gondolat, hogy a család visszalátogat Magyarországra. Az édesanya eleinte hallani sem akart a magyarokról, mert rossz emléket őrzött magában a gettósítás időszakából. A családtagok hosszas győzködése után végül mégis úgy döntött, hogy visszatérnek szülővárosába. Szomorúan tapasztalták, hogy pusztulófélben van a zsidó temető. Az Izraelben élő leszármazott találkozott azzal az idős asszonnyal, aki hajlandó volt pénzt is áldozni a sírkert rendbe tételére. Azóta Beled valamennyi regnáló polgármestere örömmel fogadta a felajánlott segítséget és szíves fogadtatásban részesítették az Izraelből érkezőt Sharon Avigdort, aki szerint ennél barátságosabb és tenni akaró emberekkel ritkán találkozhat mostanság, mint amit Beledben tapasztalt.
Szerinte ma már természetes dolog, hogy tiszteletben kell tartani minden ember vallását, ami régen nem így volt. Az antiszemitizmus nyomai ugyan fellelhetőek, de sokkal árnyaltabb formában. Beledben egyetlen olyan utalást vagy rossz szót sem vett észre, amely izraelita identitására vonatkozott volna.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play