Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Új külsőt és feladatokat kapott a 40 éves csornai művelődési központ

A csornai művelődési ház, mint megújult oktatási és kulturális központ nemcsak a helyiek, hanem a tágabb környezet igényeit is kiszolgálja - hangzott el a csornai tudáscentrum ünnepélyes átadásakor. Zsolnai Klára, a Fatimex Technologies Kft.ügyvezetője a 85 százalékos támogatást nyújtó projektnek a kialakításától a legutolsó mozzanatáig közreműködött. A cég 2005 végén kapta a megbízást a kistérségi társulástól, hogy találjon valamilyen megoldást a csornai művelődési központ külső és belső fejlesztésére, de időközben különböző akadályok hárultak a kidolgozott projekt elfogadtatása elé. A norvég pályázati forma direkt infrastruktúrára nem, viszont a humánerőforrás-fejlesztést közvetetten szolgáló beruházásra kínált alternatívát - derült ki az ügyvezető összefoglalójából. A gyógyvíz és a hozzá kapcsolódó turizmus köré tervezték meg a képzési programot, amely a civil lakosságot hozhatja kedvezőbb helyzetbe azáltal, hogy a háttértudás birtokában különböző szolgáltatást nyújtanak a vendégeknek. Falusi turizmus, biogazdálkodás, túravezető képzés, idegenvezetés, szabadon elérhető internet szintén szerepelt az elképzelések közt. A Csorna és Kapuvár környéki turisztikai látványosságok kevésbé ismertek és vannak kihasználva, mint a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Sopron térsége. A 2009 júniusában megkezdett, több ízben hosszabbított projekt befejezési dátuma az idei év tavasza volt; mivel közben a város is benyújtott egy újabb pályázatot az épület nagyobb mérvű korszerűsítésére, módosítani kellett az építési terveket, így a közbeszerzés is húzódott - mondta Zsolnai Klára, aki ismertette a költségfelosztás öt meghatározó csoportját: a menedzsment közel 6 milliót kapott; a szolgáltatásokkal megbízott tanácsadó team (térségfejlesztő, jogász, közgazdász, oktatásszervező) bérköltségeire 75 millió forintot szántak; a képzési programok kidolgozására, az akkreditációra, az online-portál létrehozására, valamint a kiállítás megszervezésére, a közbeszerzés lebonyolítására összesen 31 millió jutott, maga az építkezés 89 milliót vitt el, eszközbeszerzésre pedig majdnem 17,5 millió forintot irányoztak elő. Az épület felújítása és bővítése 114 m2-t érintett, az internet kávézóban és a külső teraszon egyidejűleg húsz fő barangolhat a világhálón, az emeleti oktatóterem pedig 50 személy képzésére nyújt lehetőséget.
Szalayné Galambosi Tímea számára a kultúra olyan fogalom, mely összekovácsolja a közösségeket. A megújult művelődési központ igazgatója a felnőttképzésre úgy tekint, mint a feltöltődés egyik hasznos formájára, amely mindig valami mást, valami újat, valami rendkívülit nyújt a résztvevőknek, vagy épp arra ösztönzi őket, hogy őrizzék meg hagyományainkat.
- Minden településnek és térségnek a feladata, hogy megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek biztosítják a felemelkedését - mondta dr. Horváth Gyula munkaszervezet-vezető a csornai tudáscentrum átadóünnepségén. Ilyen a turisztika, amely a több partner bevonásával megvalósuló “Tudáscentrum kialakítása a Fertő-Hanság turisztikai régióban”című projekt fő irányvonala. A rendezvény ugyan a norvég finanszírozású alap által támogatott vállalkozás záróakkordja volt, de ennek apropójából nyílt meg az a kiállítás, amely a helyi sajátosságokra épített turizmus jelentőségére irányítja a figyelmet.

Szabó Józsefné fiatalabb korában is növénytermesztéssel foglalkozott, ezért a mezőgazdasági kistermelő és biogazdálkodó tanfolyam keltette fel az érdeklődését. A nyugdíjas hölgy a kertészkedésben leli mindennapi örömét, de mint mondta, nem felejtette el korábban szerzett ismereteit, csak szeretné azt felfrissíteni. Mivel a 120 órás foglalkozásokat ebéd után - kettőtől este hétig - tartották, előtte még nyugodtan befejezte otthoni teendőit. A fiataloktól kezdve az idősebbekig, sok csornai és környékbeli érdeklődő vett részt a tanfolyamon, akik egymásnak is adtak tanácsokat. Kati néni nagyon jól érezte magát a társaságban, és az előadások színvonalával is elégedett. Első alkalommal a kistermelői ismeretekről hallgattak meg beszámolót, melyen a talajelőkészítéstől kezdve a vetésen és betakarításon át a tárolásig, majd értékesítésig sorra átvettek mindent. Szabó Józsefné úgy véli, a tanúsítványt adó tanfolyam azoknak is hasznos, akik munkát vagy kiegészítő foglalkozást keresnek, illetve a plusz ismeretek révén a gazdálkodás újabb ágához is kedvet kaphatnak. Jó maga korábban többször elment a biogazdálkodás témakörével foglalkozó előadásokra, de most újabb információkhoz jutott. Manapság a vállalkozás indításához kapcsolódó tudás megszerzése is fontos. Kati néni az ökogazdálkodásról korábban már olvasott, de a művelődési központban tartott előadás különösen megragadta a figyelmét. Szabó Józsefné annyira elégedett a szervezéssel, hogy ismerősei körében népszerűsítette a tanfolyamot, mert szerinte a hasznos tudás megszerzésén kívül még arra is jó, hogy  találkoznak egymással  az emberek.
Nagy Zsoltné a megyében élő népi mesterségek, valamint a túravezető képzésen vett részt. Utóbbi azért érdekelte, mert párjával sok időt töltenek a természetben, és így mélyebb ismereteket szerezhetett a Hanságról és a Fertő tó környékéről, ráadásul olyan helyekre is eljutottak, ahova a hétköznapi látogató nem biztos, hogy eltalál. A tanfolyam résztvevője vonzódik a népi motívumokhoz és a  kerámiákhoz, ezért jelentkezett a hagyományos mesterségeket bemutató órákra, amelyet a gyakorlatban is kipróbálhatott.  Nagy Zsoltné szerint valamennyi csoporttársának nagy élményt nyújtott az alkotás. Sok információt kapott a népi mesterségekről, ezen belül hangsúlyozottan a Rábaköz népművészetéről. Ami különösen tetszett neki, hogy a szinte már tudományos igényt kielégítő előadások anyagát írásban is megkapta. A foglalkozásokon nemcsak új ismeretekre, hanem ismerősökre is szert tett, ami legalább olyan hasznos.
Németh Tiborné oktató a falusi turizmus és vendéglátás témakörébe tartozó munka-, tűz- és balesetbiztonsági ismereteket adta át a hallgatóknak. A szelektív hulladékgyűjtés- és kezelés szabályait szintén elmondta a tanulóknak. Továbbá jogi és pénzügyi ismeretekkel foglalkoztak, az éttermi alapfogalmakat pedig elméleti és gyakorlati szinten sajátították el. Az óraadó nagyon érdeklődő és motivált résztvevőkkel találkozott, akiknek személyes kötődése alakult ki a vidéki élet iránt.
Nagy Szilárdné a pár száz lelket számláló Tárnokrétiből érkezett a csornai oktatásra. Családi vállalkozásban működtetett pálinkafőzdéjük mellé falusi szálláshely kialakításán törik a fejüket. A családi gazdálkodás, falusi szálláshely témaköre érdekelte a legfőképp, melyhez praktikus pénzügyi és jogi ismereteket szerzett.
Ángyán Csilla népi iparművész a fazekas mesterségbe vonta be a tanulókat. Mivel a fazekasság nagyon összetett és sokrétű gyakorlatot igénylő szakma, ennyi idő alatt nem lehet kitanulni, de ezzel a résztvevők is tisztában voltak. Az alapfogások között kipróbálták a korongozást, a figurális mintázást és a hagyományos népi díszítőtechnikákat. Az oktató szerint az életfával mintázott faliképek sikerültek a legjobban. Ángyán Csilla ügyes és lelkes csapattal dolgozott együtt.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés