Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Új óvodája van Szárföldnek

Aki a régi szárföldi óvodába hozta gyermekét, majd elbúcsúzott tőle reggel, a szokásos szülői aggódáson túl az is megfordulhatott a fejében, hogy  vajon biztonságban lesz-e csemetéje. Az országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően soron kívül született meg az a rendkívüli  támogatásról szóló döntés, melynek eredményeként átadhatták a felújított óvodaépületet.

Nagy öröm a mai nap a sok álmatlan éjszaka és gyötrődés után – kezdte köszöntőjét Horváth Ferenc az új Szárföldi Búzavirág Óvoda és Konyha átadó ünnepségén. A település polgármestere minden közreműködőnek megköszönte, hogy segítséget nyújtottak ahhoz, hogy végre megvalósulhatott Szárföld lakóinak több évtizedes álma.
A 154 millió forint állami támogatással felépült óvodában két csoportszoba, konyha, valamint a hozzájuk tartozó kiszolgálóegységek kaptak helyet. A szárföldi önkormányzat 25 millió forinttal egészítette ki a beruházás költségeit. Az időjárástól teszik függővé, hogy mikor látnak neki az új udvari játékok telepítésének. A növekvő lélekszámú település óvodájába 53-55 gyermeket írattak be. Horváth Ferenc polgármester reméli, hogy a közeljövőben sem csökken a létszám.

Horváth Ferenc az óvoda rendbe tételének kérdését a rendszerváltás előttről „kapta örökbe” Szalai Lajosné, akkori óvodavezetőtől, aki még a tanácselnöki pozíciót is elvállalva bízott a probléma megoldásában. Mivel neki nem sikerült célba érnie, Horváth Ferencnek polgármesterré válásakor adta át ezt a nehéz terhet. Szárföld mostani vezetőjének több mint tíz esztendőn át tartó küzdelem után sikerült maga mellé állítania a támogatókat annak érdekében, hogy méltó körülmények közé kerüljenek a gyerekek. Horváth Ferenc szerint köszönet illeti a szülőket és a pedagógusokat, hogy az áldatlan körülmények közt is kitartva hittek abban, hogy Szárföldnek egyszer szép óvodája lehet. Gondolva az iskolásokra, külön beruházás keretében az óvoda melletti alsós épületet is rendbe tetették.

Gyopáros Alpár az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy milyen nagy dolog egy község életében az óvoda, valamint a hozzá tartozó létesítmények felújítása. Felsorolni is nehéz lenne, hogy hány ember, szervezet és intézmény munkájára volt szükség ahhoz, hogy lezáruljon a beruházás.
– 2014-ben, amikor a szárföldi választópolgárok bizalmából a község országgyűlési képviselője lettem, a térség településeit járva, a polgármesterekkel beszélgetve végigvettük a legfontosabb feladatokat. Szárföldön teljesen egyértelmű volt az óvoda problémáját kell megoldanunk. Horváth Ferenc el is vitt a régi épülethez, ahol megdöbbentő látvány fogadott – mondta a térség országgyűlési képviselője, aki elégedetten nyugtázta: a szülők, nagyszülők mostantól aggódás mentesen hagyhatják az óvodában gyermekeiket, akik nemcsak jó kezekbe kerülnek, hanem korszerű, megszépült épületben tölthetik mindennapjaikat.

Németh Zoltán mindenekelőtt gratulált a szárföldieknek, hiszen felújított óvodájuk jó példája annak, amilyen a 21. században elvárható az ilyen típusú intézménytől. A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökeként számtalan beruházás koordinálásában közreműködött, de a szárföldi óvoda egyfajta etalonként lebeg a szeme előtt. Németh Zoltán arra is emlékszik, hogy Szárföld elöljárója már polgármestersége előtt is szerette volna felújíttatni a létesítményt. Horváth Ferenc elkötelezett lokálpatriótaként, elszántan küzdött a sok kisgyermek jövőjét meghatározó létesítmény rendbe tételéért.
A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a kormányzati fejlesztéspolitikai célkitűzések megvalósítása nélkül a mostani beruházás nem jöhetett volna létre. A kedvező kormányzati döntés meghozatalában jelentős szerepe volt Kara Ákosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának, aki korábban, a megyei közgyűlés alelnökeként már a szívén viselte, ezért sokat foglalkozott a szárföldi óvoda ügyével.
Az óvodák sok esetben a kisebb települések megmaradását garantálhatják, hiszen a jövő nemzedékének nevelését szolgálják. A kisgyermeket nevelő édesanyák könnyebben visszatérhetnek a munkaerőpiacra, ha óvodás korú csemetéiket biztonságos, jó körülmények közt tudják napközben elhelyezni.
A szárföldi után jövőre további hasonló beruházásoknak lehetünk tanúi, hiszen a megyei önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból közel 2 milliárd forintot fordít a bölcsődék és óvodák létesítésére, illetve megújítására a térségben.

Beküldés dátuma: 2017. 12. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés