Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ujhelyi szerződést kötne a Rábaközzel

Élhető közösséget akar minden település, így Kóny is arra törekszik. Mindehhez megfelelő szociális és egészségügyi alapellátásra, iskolai tornatermi fejlesztésre, a mezőgazdasági utak rendbe tételére és helyi piacra lenne szükségük. Amennyiben sikerült, a felsorolt tételeket uniós forrásból valósítanák meg.

Aller Imre szerint időszerű kérdésekkel foglalkoztak „A Rábaköz Európában, Európa a Rábaközben!” elnevezésű fórumon, ezért több polgármester kollégáját is meghívta az összejövetelre. A 2014/2020-as uniós fejlesztési időszak pályázatainak elosztási rendjéről szólva megállapította: Már az elején nem árt az alapos tájékozódás az indulás feltételeiről.
Mostanában gyakran elhangzik a médiában, hogy Magyarország soha nem látott mértékű uniós támogatásban részesül, de ha megnézzük a számokat, például a Területi Operatív Program megyénkre levetített összegeit, a dolog szerényebb képet mutat. A pályázati források közel kétharmadát a két megyei jogú város kapja. A többi 180 település a fennmaradó lehetőségen kénytelen osztozni – sérelmezte Kóny polgármestere, aki ezt követően ismertette az elmúlt uniós költségvetési időszak támogatásaiból megvalósult kónyi fejlesztéseket.
– Az unió eljárásrendjét megismertük, ezért a legtöbb település sikeresen vett részt a pályázatokon. Megújult a szociális központ, családi napköziket alakítottunk ki, teljesen fel lett újítva az idősek nappali ellátása; a Kónyi Integrált Közösségi Szolgáltató Tér szintén uniós pénzből készült el. A kónyi díszteret turisztikai célú forrásból korszerűsítettük, és átadhattuk a környék legmodernebb óvodáját. Két ütemben jött létre a tájház fejlesztése, mindemellett megoldottuk az iskola informatikai beruházását, továbbá falubuszokat vásároltunk. Három épületre kerültek fel a napelemek és nagy előrelépést tettünk a hulladékgazdálkodás területén. Európai Uniós támogatásokból a vállalkozások is profitáltak Kónyban. Szintén uniós támogatásból valósult meg a tavaly átadott, Kóny mellett elhaladó M85-ös főútvonal.

– Azzal a szándékkal érkeztem, hogy kössünk egymással hosszútávú együttműködési megállapodást. Nem pusztán Kónnyal, mert nem lenne úgy illendő, hanem a Rábaközzel és azokkal, akik hajlandóak együtt dolgozni velem – mondta bevezetőjében dr. Ujhelyi István.
A fórum után megkérdeztük dr. Ujhelyi Istvánt, hogy brüsszeli politikusként mit sikerült elérnie hazánk érdekében.
– Elég viharos időszakot élünk a brüsszeli parlamentben és az intézményekben, hiszen látjuk, hogy a korábbi gazdasági válság, most a menekültválság nehéz helyzetbe hozta az Európai Uniót. De ha visszatekintek az elmúlt évekre, akkor elmondhatjuk: számunkra az uniós tagság nemcsak értékválasztásában, hanem bizony a napi érdekekben is kiemelten fontos. 340 milliárd forintnyi európai uniós támogatás érkezett csak az első hétéves időszakban Győr-Moson-Sopron megyébe, ide a Rábaközbe is. Európai parlamenti képviselőként igyekszem segíteni a magyar civil szervezeteknek és önkormányzatoknak – jegyezte meg a politikus. – Nem tagadom, mostanában sajnos meg kell hogy mutassam, van egy másik hangja és másik arca is Magyarországnak; nem pusztán az, amit az Orbán-kormány képvisel. Nekünk, uniós magyarországi állampolgároknak az az érdekünk, hogy ennek a nagy közösségnek legyünk erős nemzetként, egy erős Európának részesei. Sajnos a kormányzatunk éppen szétcincálja ezt az uniót, és mi vagyunk a fekete bárányok; ez nagyon rosszul esik és bizony káros Magyarországra. Én az ellenkező oldalt képviselem, és ebben csatázom minden nap, ha kell magyar érdekekért, így az egységes Európában – fogalmazott dr. Ujhelyi István.

 

Beküldés dátuma: 2016. 03. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek