Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ünnepélyes keretek közt adták át a Szent Norbert Idősek Otthonát Csornán

Manapság egyre több az olyan idős, segítségre szoruló ember, aki a dolgos évtizedek után szeretné méltó körülmények között tölteni a pihenéssel teli éveket. Ez a gondolat a kormányzati és a helyi döntéseket egyaránt áthatja. Tágas, fürdővel felszerelt, akadálymentes szobák, színvonalas közösségi terek, 24 órás szakképzett ápolói szolgálat, elkötelezett vezetők és dolgozók várják a csornai Szent Norbert Idősek Otthona lakóit, melyre a Kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosított.

Európai színvonalú, bentlakásos idősek otthona épült Csornán. Az intézmény átadóünnepségén a Magyar Kormány képviseletében megjelent Fürjes Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, valamint Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, Balogh Péter Piusz gödöllői és Fejes Rudolf Anzelm váradi apát, Mihályi Jeromos tihanyi és Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjel, valamint Széles Sándor kormánymegbízott, továbbá az idősotthon első lakója, Ajtós József László atya.

Az ünnepi műsoron a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola diákjai közreműködtek.
A Csornai Premontrei Prépostság apátja nevében Godzsa T. István premontrei apáti titkár köszöntötte a megjelenteket a történelmi jelentőségű fejlesztés ünnepélyes átadásán
– A Csornai Premontrei Apátság fennállásnak legnagyobb fejlesztése és bővítése valósult meg az elmúlt két esztendőben. Az 1180-ban alapított apátság csornai épületegyüttese többször leégett, átépült vagy diktatórikusan elfoglalták azt. Az épület az 1950 és 1990 közötti időszakban a feloszlatott szerzetesrenddel együtt kilátástalan helyzetbe került. A kommunizmus vasfoga mély nyomot hagyott az épületen. Azonban most, az új bővítés elkészültével és a rábaközi térségben hiánypótlónak számító egyházi fenntartású idősek otthona létesítésével új történelmi fejezetet írhatunk a csornai Historia Domusban (háztörténeti dokumentum).
Az idős emberek az otthonba történő beköltözéssel egész hátralévő életükről hoznak döntést. Ez valakinek megrázkódtatást, másnak pedig megkönnyebbülést jelent. Sokan az egészségi állapotuk miatt érzik itt nagyobb biztonságban magukat, többen viszont annak örülnek, hogy társaságban lehetnek.
– Egy modern idősotthonban való lét leginkább egy társasházi élethez hasonlít. A lakók a falakon belül és kívül számos egészségmegőrző, szabadidős vagy társasági programon vehetnek részt, Mindennapjaikat nem a négy fal között, hanem társaságban, ám szakképzett személyzet jelenléte mellett , biztonságban tölthetik – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin. Csorna polgármestere a hangsúlyt az utóbbira helyezte: az ellátott biztonságban érzi magát és bármikor igénybe veheti a kínálkozó segítséget. A családtagok is fellélegezhetnek, mert tudják, hogy idős rokonuk nem magányosan, elszigetelve tölti mindennapjait. A család védelme – melybe a csecsemőktől kezdve a nagyszülőkig mindenki beletartozik – elsődleges hangsúlyt kap mind az országos, mind helyi viszonylatban is. 

Az időseknek sokféle szolgáltatás áll a rendelkezésére saját lakókörnyezetükben, de bentlakásos ellátásra eddig nem volt lehetőség a városban – szögezte le Csorna polgármestere. A Szent Norbert Idősek otthona mintegy hatvan lakó számára kínál modern, akadálymentes, a mai kor igényeit minden tekintetben kielégítő természetközeli életteret, melyben a fizikai szükségletek kielégítése mellett spirituális feltöltődésre, a lelki egészség megőrzésére is lehetőség nyílik.

– Azért jöttünk össze itt Csornán, mert a 2000 éves egyház és a hozzá képest „zöldfülűnek” számító 1000 esztendős magyar állam összefogtak, és közösen megvalósítottunk egy régi álmot: felépült Csorna első idősotthona. Igazi zöld otthon született apát úréknak köszönhetően a város szívében, az apátság mellett, csodálatos történelmi parkban – mondta Fürjes Balázs, majd Magyarország és a Kormány nevében mondott köszönetet a premontreieknek a gondoskodásért és a cselekvő szeretetért. Azt kívánta, hogy mindig élő, eleven kapcsolat legyen a bent lakók, az otthon és a közösség, a családok, az egyházközség és a város között.

Szent Norbert Idősek Otthona: Csorna városközpontjának újonnan kialakított ékköve

– Az idősekről való gondoskodás nem csupán a család kötelessége, ezért Magyarország Kormánya 2,4 milliárd forintot biztosított a Szent Norbert Idősek Otthona felépítéséhez, valamint a működéséhez szükséges gépek, berendezési tárgyak, eszközök beszerzésére. Az a társadalom lehet egészséges, amely megbecsüli időseit, azokat a „bölcs korúakat”, akik felneveltek több nemzedéket és végigdolgozták egész életüket – tette hozzá a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Az ünnepség végén Széles Sándor megyei kormánymegbízott átadta az intézmény működési engedélyét Fazakas Zoltán Márton premontrei apátnak.

Beküldés dátuma: 2022. 08. 09.

Kapcsolódó hírek

 • Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

  Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play