Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ünnepi megemlékezés Beleden: 1956-ban mi mutattunk példát a világnak

– Egyéni és közösségi életünk tartópillére az emberi jogok tisztelete, a szabadság védelme, a tudás megbecsülése, az erkölcs és a személyes példamutatás ereje, valamint az egymás iránti szolidaritás megerősítése – hangzott az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett beledi megemlékezésen.

A tornacsarnokban tartott ünnepi megemlékezésen elsőként a Beledi Általános Iskola Kis-Rába zenekarának műsorát hallgathatták meg. Felkészítő tanáruk Vaspöriné Kótai Szilvia.
A település polgármestere, Major Jenő beszédének elején 1956-os plakátfeliratokból, röplapokból idézett néhány jelmondatot. – Tisztelt emlékezők, ünneplő belediek, kedves gyermekek. Ezzel a széles ívvel, generációkat átívelő időtáv felidézésével kezdem emlékezésemet az 1956-os forradalom 66. évfordulóján. Élénken él bennem annak a napnak az emléke, amikor először jelent meg az akkori híradásokban, hogy Pozsgay Imre népfelkelésnek nevezte a korábban emberöltőn keresztül meghamisított 1956-os eseményeket – fogalmazott az ünnepség szónoka, majd elmondta, hogy az államminiszter 1989. január 28-i rádiós beszéde váltotta ki azt a szikrát, mely elindította a hatalmi eróziót és megnyitotta az utat a közben pártokká alakuló ellenzéki mozgalmak rendszerváltó szándéka, a szabad választások előtt.
1848-ban és 1956-ban sem volt ez másként, vagyis egy szikra, vagy valamilyen jól körülhatárolható esemény robbantotta ki a forradalmakat. – A magyar települések mintegy 80 %-ában történtek forradalmi megmozdulások 1956 októberében. Nem volt kivétel Beled sem, ahol az akkori iskolaigazgató szónoklatával tartottak nagygyűlést az egykori Schuller vendéglő előtt, majd ezt követően megalakult a Forradalmi Tanács és Nemzetőrség – idézte fel az akkori helyi eseményeket Beled polgármestere, majd elmondta, hogy a megszálló szovjet csapatok távozását és a sztálinista diktatúra eltörlését követelték az emberek. Az illúzió azonban szertefoszlott, mert eltaposták a kibontakozó magyar szabadságot, mellyel tizennégy reményteli napnak vetettek véget. Több mint három évtizednek kellett eltelnie, hogy 1956 magyar hőseinek köszönhetően is teljesen megroppanjon és eltűnjön az a világ, ami ellen akkor honfitársaink fellázadtak.

1956-1989-2022. - kétszer 33 év békés időszak után ismét fegyverropogástól, rakétáktól, bombáktól hangos, háborús konfliktus szomszédságában élünk. A napjainkban történő eseményeket ma még nem látjuk tisztán, ezért különbözőképpen ítélkezünk, pedig 1956-hoz hasonlóan csak egyféle igazság van – hangsúlyozta.
Major Jenő ezt követően összefoglalta 1956 szellemiségét és legfőbb üzenetét. Olyan értékrend szerint kell élnünk, amely életünk és nemzeti történelmünk bármely pillanatában vállalható – tette hozzá. Bibó Istvánt idézve „Demokratának lenni annyi, mint nem félni.”
Az ünnepi műsorban a Beledi Általános Iskola tanulói közreműködtek. A megemlékezést követően koszorúzás volt a városháza bejáratánál elhelyezett domborműnél.

Beküldés dátuma: 2022. 10. 26.

További hírek

Hirdetés