Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Vadregényes vadaspark Kisfalud határában

Papp Zoltán és Böröczki Roland a falu végi kihasználatlan, nyárfás, önkormányzati tulajdonban lévő területen vadasparkot hoztak létre. Ötletükre a civil szervezetek is megmozdultak, a kerékpárosok, a horgászok, a helyi bokszklub tagjai mind-mind fantáziát láttak a szabadidős tevékenységre alkalmas terület kialakításában.

A vadaspark alapítóinak elképzelése a környékbeli önkormányzatok körében is nagy tetszést aratott. Így van ezzel Beled önkormányzata is, amely lehetőségéhez képest egy szerényebb összeggel támogatta a vállalkozást, hiszen minden intézményébe járó gyermek – a bölcsődétől az iskoláig – hasznos ismeretekre tesz szert a vadasparkban tett kirándulás alkalmával.
Papp Zoltánt általános iskolai tanára vezette be a madártan rejtelmeibe, s mint mondta, már akkor megfogták őt a különleges tollas teremtmények. Gyerekként több ornitológiai táborban járt, ezért mindinkább lekötötte a zoológia és a botanika. A kertészeti technikumot is azért választotta, hogy természetközeli dolgokkal foglalkozzon.
A tősgyökeres kisfaludi Papp Zoltán barátjával, a bogyoszlói származású Böröczki Rolanddal közösen kezdte építeni a Rábaköz első szabadidős és szórakozóhelyként funkcionáló vadasparkját, ahol domesztikált állatokat tartanak. A Rábaközi Televíziónak nyilatkozó fiatalember szerint egyelőre az alapok lerakásánál tartanak, hiszen a lehetőségekvégtelenek.
A környezet kialakításában Papp Zoltán latba vetette kertészeti ismereteit, és a lehető legtöbb odaillő fajtából válogatta össze a növényzetet. A sok hazai faj mellett számtalan egzóta kapott helyet a parkban. Egy-egy új állat érkezése előtt a természetvédelmi hatóságot kell értesíteni. A 2015-ben épült kifutó első lakói kameruni juhok voltak, majd jött az alpaka és a láma. Idővel benépesült a kijelölt terület. A Kis-Rába túloldalán parasztudvart építettek, ahol a gyerekeket állatsimogató várja. Törpekecskék, –malacok, tyúkok szaladgálnak a baromfiudvaron, a madárröpdesoron pedig arany–, ezüst– és gyémántfácánok, díszrécék különböző fajtái, továbbá papagájok töltik mindennapjaikat. A strucc és az emu után a legkisebb futómadarak közé tartozó nandu dél-amerikai származását levetkőzve rendkívül otthonosan rendezkedett be a Rábaközben.
Böröczki Roland gyermekkori vágya vált valóra azzal, hogy egy kétpúpú teve gazdája lehetett. A három éves Ali teve a Bubu névre is hallgat, aki a gyerekek első számú kedvence. Nevelői jövőre tevegelésre fognák be, de még előtte meg kellene tanulnia néhány új dolgot is. „Tanrendjébe” tartozna a kecses vonulás elsajátítása. A kétpúpú társa egyébként egy póni, akivel a szabadban szokott tartózkodni. A tulajdonosok a turisták kedvéért sivatagot idéző körülményeket teremtenének a Rábaközben. A szervezők egyelőre beérik ennyi állattal, inkább játékokat, például mászóvárat szeretnének a kisebbeknek. A környékbeli óvodás és iskolás csoportok előszeretettel látogatják a Kisfaludnál található vadasparkot.
A vállalkozóknak néha tájépítész módjára kell gondolkodniuk, hisz a vadasparkot keresztülszeli a Kis-Rába egyik mellékága, mely vadregényes környezetet teremt a családi vadasparkban. Minek köszönheti a park egyre növekvő népszerűségét? Papp Zoltán megadta a választ: A felgyorsult, sokszor stesszel teli világunkban az embereknek egyre nagyobb szüksége van egy-egy üde színfoltra, a természet nyugalmat adó közelségére.

Beküldés dátuma: 2017. 10. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play