Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Vajon beteljesül-e Szilsárkány 20 éve dédelgetett álma?

Zöld Péter úgy gondolja, megítélés kérdése, hogy Szilsárkányban tavaly mennyire volt mozgalmas az élet. A polgármester 2011 legnagyobb eredményének a költségvetési egyensúlyt nevezte, sőt, településvezetői tevékenységének elmúlt tíz esztendeje alatt ez volt az első olyan időszak, amikor nem került veszélybe a folyamatos fizetőképesség. A templom köznél az utat már korábban befejezték, de a beruházás ellenértékének kifizetésére tavaly került sor. A Béke utcai lakók megelégedésére útalapot építtetett az önkormányzat, valamint belekezdtek az egyik külterületi földút javításába is. Gondolva a jövő nemzedékre, uniós támogatásból játszótér épült a polgármesteri hivatal udvarán.

Zöld Péter legalább ilyen fontosnak tartja azokat az előrelépéseket, amelyek fizikai valójukban ugyan nem jelennek meg, de az emberek lelkét melegítik fel. Kezdeményezésére a csornai kistérség gyűjtést szervezett a kolozsvári Házsongárdi temetőben lévő hagyaték megmentésére. Ennek kapcsán Gergelyné Tőkés Erzsébet egy éve látogatott el Szilsárkányba, ahova az ország különböző részéről érkeztek vendégek.

– Szilsárkányban 732-en vagyunk otthon. A község elöljárója e mondatával arra utalt, hogy ő nem főben gondolkodik, hanem neki tényleg az a fontos, hogy a lakosság jól érezze magát. Tavaly ugyanannyi gyermek született, mint ahányan végső nyugalmat leltek, tehát a népesség stagnál. Zöld Péter a majdan megépülő elkerülő úttól azt várja, hogy még élhetőbb lesz a település, és sokkal könnyebb lesz a falu keleti és nyugati része közt az átkelés.  A vezető büszkén tekint az óvodára, melynek dolgozói példaértékű munkát végeznek. A könyvtár méltó módon szolgálja az olvasóközönséget és a fiatalok internet iránti igényét. Szilsárkány társulási formában tesz eleget közoktatási feladatainak, és tagjai a nagytérségi hulladékgazdálkodási projektnek. A civil szerveződések száma mára meghaladja a hetet, s legtöbbjük a szabadidő hasznos eltöltése miatt állt össze. Nemrég a polgárőrök alakítottak csapatot, s szervezés alatt van a nyugdíjasklub.

Mivel a polgármesternek többször nekiszegezték a kérdést: Mi köze Wass Albertnek Szilsárkányhoz?
A válasz megérkezett: – Wass Albert Szilsárkányért semmit sem tett, és mindent. A hányatott sorsú erdélyi költő semmilyen körülmények közt sem felejtette el magyarságát és visszavágyott a szülőföldre. Alakját és munkásságát sok helyütt a nemzet összetartozásának szimbólumává emelték, így a rábaközi településen is. Zöld Péter úgy gondolja, a mementónak sokkal nagyobb az eszmei értéke és üzenete, mint az az összeg, amennyibe a községnek került (144 ezer Ft).

A község húszéves álma valósulna meg, ha nyernének a 90 százalékos állami támogatottságú szennyvízpályázaton. Amíg nem tudják meg az eredményt, Szilsárkány nem kezd bele más jellegű fejlesztésbe. Mivel a lakosság e törekvéssel egyetért, elfogadják azt, hogy egyelőre kivárnak. Négy éve nyitották meg azt a lakástakarék pénztárat, mely állami támogatás mellett biztosítja a helyieknek a rendszerre való esetleges rácsatlakozást. Aki eddig nem élt a lehetőséggel, újabb alkalmat kap az önkormányzattól.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek