Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Vajon mit hoz az új esztendő?

Mondhatnánk azt is, hogy Vásárosfalu polgármestere szokatlanul kezdte a mögöttünk hagyott hónapok elemzését,  hiszen  elszokott a fülünk az elégedettséget sugalló mondatoktól.   – A 2012-es év anyagiakban gazdag esztendő volt, ezért szeretném, ha megismétlődne még egy párszor – mondta panasz helyett Molnár Sándor. – Olyan helyzetben voltunk, és olyan pályázatokat nyert az önkormányzat, hogy sok pénz jött a faluba – tette hozzá. Az említett támogatások nagy része LEADER-pályázatból érkezett, s a 40 millió forint értékű forrás pozitív hozadékait a 2011-es évben is élvezhették már a falubeliek.  Molnár Sándor úgy tapasztalta, hogy egyik sikeres beruházás vonzza a másikat: 2011-ben elkészült a temetői ravatalozó, ezt követte a falu végén található szemétgödör rekultivációja. Amennyiben elkészülne a 86-os főút elkerülő szakasza, horgásztóval kiegészített 3 hektáros pihenőparkot létesítenének az említett területre. A tervek fejben és papíron is léteznek, a többit pedig a szerencsére bízzák: az útépítéshez eladott agyag árából fedeznék az utóbbi fejlesztéssel járó kiadásokat. A községház udvarán található kerékpártároló szintén támogatásból készült el. A több száz embernek helyet adó építmény rendezvények megtartására is alkalmas. Hozzá tartozik még a lakosság szórakozását szolgáló kuglipálya. Az egyik helyi alapítvány nyerte el azt pályázati pénzt, amelyből  rendbe hozták a katolikus templom melletti sétányt. 
– Egyelőre nem látjuk, hogy idén miből gazdálkodhatunk. A falugondnoki támogatás megmarad, az állam a hivatal működését finanszírozni fogja, viszont a gépjárműadó felét be kell adni a közös kalapba. Azt mondják, hogy feladat-finanszírozás van, de melyek ezek a feladatok, ezt volna jó tudni – mondta Vásárosfalu vezetője, aki reméli, hogy marad valamennyi a fejlesztésekre. A templom mögötti területen buszmegálló-öböl kialakítását tervezik, melyre szeretnének pályázni, és az időközben amortizálódott járdaszakaszokat is jó lenne helyrehozni. Átmeneti bizonytalanságot jelent, hogy a teljesen új gyalogjáró sokba kerülne, a régi alapot pedig nem biztos, hogy érdemes meghagyni.
Vásárosfalunak közel ötmillió forint adóssága volt, amit az állam átvállalt, de a település polgármestere a 2013-as évvel kapcsolatban óvatosan fogalmazott: Akkor merném biztosan kijelenteni, hogy jól jártunk, ha tudnám, ezután mennyit kapunk, mert a gépjárműadó felének a megvonása érzékenyen érint bennünket is – fogalmazott. Molnár Sándor szerint a szegénység valamilyen szinten mégis kezelhető, mert ha nem nyernek el egy-egy pályázatot, attól még megy minden tovább, de az elvesztett egészséget nem lehet mással pótolni. (Igencsak felzaklatta a helyiek életét annak a harminc egynéhány éves fiatalembernek a halála, akit  tragikus hirtelenséggel vesztettek el tavaly.)  Vásárosfalu vezetője az emberi és az anyagi tényezők fontossági sorrendjét szem előtt tartva azért szurkol mindenkinek, hogy a jövőben kerüljék el  a betegségek és a balesetek.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés