Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Válasz a csornai Toldi utca lakóinak panaszára

Németh László észrevétele nyomán megkerestük a beruházási és városfejlesztési osztály vezetőjét, akitől megtudtuk, hogy a csornai polgármesteri hivatal munkatársai várják a sok gondra megoldást nyújtó pályázat kedvező elbírálását, addig viszont sürgősen meg kellett oldani a Toldi utcai problémát. A nagyobb esőzések időszakában több bejelentést kapott a városháza a Vilmos park környékén élőktől, akik arra panaszkodtak, hogy megtelt a tározó, de a pálmajori árok mentén lévő földek is eláztak. A szakemberek szintén azt tapasztalták, hogy a belvíz a tavasszal indított Toldi utcai  komoly felújítást is veszélyezteti, ezért pótmunka keretében láttak neki az átereszrendszer kiépítésének.  A beruházási osztály vezetője a Toldi utcai lakosok panaszára így válaszolt: Azt senki sem vitatja, hogy jobb lett volna meghagyni a fákat, de a zárt rendszerű elvezetéshez nem volt elegendő forrás, ezért döntöttek a kisebb nagyságrendű rendezés mellett, melyet az útfelújítási projektből megmaradt támogatási pénzből finanszíroznak. A munka befejezése augusztus végén várható. A lakosságtól csak azt kérik, hogy  a kapubejárókkal ne temessék be az árkokat.
Szeptemberben akarják benyújtani azt a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett 111 millió forintos pályázatot, melyen jelenleg is dolgoznak a hivatal munkatársai. Amennyiben megérkezik a vízgazdálkodási tanács szakbizottságának támogatása, a tanulmányrajzzal együtt adhatják be a terveket. A 85-ös út mellé letelepült nagy kereskedelmi létesítmények befogadójának is szánt Vilmos parki záportározó és a Szeder utcai csomópont közötti szakaszon nyílt földárkot, a tónál pedig vízszintszabályozó zsiliprendszert építenek, mely a felesleges vizet leengedi. Ugyancsak a pályázat része a Toldi utca utolsó házától induló, külterületi szakaszon lévő Vilmos-árok rendbetétele, mely hozzá lenne kötve a volt laktanya rendszeréhez, és onnan a Kapuvár-bősárkányi főgyűjtőig vezető pálmajori csatornába torkollna. Utóbbiba folyna az átmosatásra váró Táncsics utcai zárt hálózatban felgyülemlett víz is, mely viszont a nemrég működőképessé alakított Kismartoni utcai rendszer csapadékát fogadná. A projekt további belterületeket érint: a Jázmin úttól egészen a Kismartoni útig nyílt, burkolt árkot építenek, melynek lejtését úgy képezik ki, hogy a Zrínyi utcába engednék a vizet. Itt több méteren át megint nyílt, burkolt árkot hoznak létre, azon túl pedig zárt csapadékvíz-rendszert terveznek. Ehhez viszont át kell vágni a Táncsics Mihály utca burkolatát, hogy elérjék az ottani ugyancsak zárt elvezetőt, melyből a pálmajori befogadóba kerül a víz. Pozitív döntés jövő februárban várható, majd a két hónapot igénybe vevő közbeszerzési eljárás után, 2012 áprilisában kezdődne a munka, s egy esztendő múlva át is adnák a beruházást. A 85 százalékos támogatást nyújtó projekthez közel 17 millió forint önrész kell. A kedvező elbírálást megnehezítheti, hogy Csorna nem belvíz által veszélyeztetett településként van nyilvántartva, de ennek ellenére magas a talajvíz.
Beküldés dátuma: 2011. 09. 07.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek