Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Választások előtt és után Kapuvár

A kapuváriak nemcsak elfogadták, de szavazatikkal is „honorálták” a térség csornai országgyűlési képviselőjét, aki újabb négy esztendőn át folytathatja tevékenységét. Hámori György szerint Gyopáros Alpár nagyarányú támogatottsága eddigi munkájának köszönhető.

A kapuváriak a település valamennyi körzetében az országos átlag feletti létszámban vettek részt a 2018-as tavaszi parlamenti választáson, mert az emberek érezték döntésük súlyát, ezért mentek el olyan sokan – értékelte Hámori György az április 8-i aktivitást és annak eredményeit. A nyilatkozó megköszönte a szavazatszámláló bizottságok – önkormányzat, valamint pártok által delegált – tagjainak munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Kapuváron zökkenőmentesen és tisztességesen zajlott a választás.
Kapuvár vezetőjének politikai elköteleződése mindenki előtt egyértelmű, ugyanakkor Hámori György elsősorban a város érdekében szokott felszólalni és vállal nyilvános szereplést. A nemrég lezárult kampányban viszont feltűnt Gyopáros Alpár plakátjain, amit azzal magyarázott, hogy aki az ő munkáját segíti, az tőle is elvárhatja ugyanazt. Kapuvár polgármestere reméli, hogy megmarad a jó munkakapcsolat közte és az újonnan megválasztott országgyűlési képviselő között.

Amikor a döntéshozók egy településnek elfogadják a pályázatát, még nem jelenti azt, hogy a projekt készen is van – cáfolta Hámori György, hogy felületesen dolgoznának az önkormányzatok. A városvezető egyben meg is magyarázta, hogy az előkalkulációhoz képest miért szerepelnek nagyobb összegek a kiviteli tervekben. A támogatási határozat kézhez vétele után következik csak az előkészítő munka meghatározó szakasza, ezért fordulhat elő, hogy a beruházásra előzetesen kalkulált összeg jelentősen eltér az előirányzattól. Kapuvár 2015 végén, 2016-ban és 2017 elején dömpingszerűen küldte be pályázatait, de a jelzett időintervallumban jelentős változások történtek az építőiparban: többek között megemelkedtek az anyagárak és a munkabérek.
A város nem véletlenül képez anyagi tartalékot, mert ilyenkor elő tudja venni azt az összeget, amellyel kompenzálhatják az időközben bekövetkező ármozgásokat.

Miért pont ekkora, és miért pont arra a célra? A kérdések a tervezett sportcsarnokkal kapcsolatban merültek fel. Hámori György legutóbbi nyilatkozatában mindkettőt megválaszolta.
Kapuvár a tanuszoda és a sportcsarnok beígért fejlesztésével jól áll, sőt Hámori György szerint plusz optimizmusra adhat okot, hogy valamivel előbbre tartanak, hiszen a helyszín adott, és már csak a kivitelezőt kell kiválasztani. A sportcsarnok az egykori húsgyár területén fog épülni,
– Megértem, hogy sokan érzelmileg kötődnek a régi húsgyárhoz. Azt viszont a többieknek kell megérteni, hogy megvizsgáltattuk az épületet, és hiába mondja bárki, milyen modernek, nem hasznosíthatóak más dologra, sőt egyáltalán semmire se – mondta Hámori György, hozzátéve: A nagycsarnokban például az oszlopos megoldás miatt nem lehet nagyobb területet kialakítani sportcélokra. Újabb üzemet meg azért nem terveznek a kiüresedett komplexumba, mert a legtöbben kifogásolnák a gazdasági tevékenységgel együtt járó kamionforgalmat.
Még mindig jobban járnak a kapuváriak, ha lebontják az épületkomplexumot és egyéb megoldásban gondolkodnak. A terület nagysága miatt a rekultivációja sem olcsó dolog, ezért örülnek, hogy pályázatból meg tudják oldani.
Néhányan pedig azt kritizálták, hogy miért nem munkahelyteremtésre használja fel a helyszínt a város. Hámori György a következőképpen reagált: Kapuváron 1 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta, a meglévő vállalkozások is folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek. Akárhány új munkahely jönne létre, az ausztriai bérekkel nem tudnák felvenni a versenyt.
A sportcsarnok építése jelentős lakossági igényt elégítene ki, hiszen sokan régóta hiányolják a meglétét. Az épület méreteinek meghatározásában pedig azt is figyelembe kell venni, hogy a város adottságainak megfelelően, hosszabb távon fenntartható legyen, és a komplexum a sporttevékenység mellett a nagyobb közösségi rendezvények zárt térben történő lebonyolítását is lehetővé fogja tenni.
A húsgyár fennmaradó területére nagy felületű parkot, játszóteret és a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas részt terveznek. Mivel egyre nagyobb az igény az építési telkekre, a két körben meghirdetett tizenkét telek hamar el is kelt. A víztorony mellé 350 négyzetméteres telkekkel sorházas beépítésű utcát képzeltek el.
Hámori György a témához kapcsolódóan megjegyezte: Ma már a kétkedők közül is egyre többen belátják, hogy az egykori húsgyár területének hasznosítását jól gondolták.

Beküldés dátuma: 2018. 04. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés