Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Vállalható költségvetési év elé néz Kapuvár

A város tavaly év végén állította össze  költségvetési koncepcióját, melyben már szerepeltek a mostani döntés hátteréül szolgáló alapelvek. – A számok ismeretében úgy gondolom, hogy nem állunk rosszul. Teljesíthető költségvetési év elé nézünk – mondta el véleményét Hámori György.  Kapuvár – annak ellenére, hogy az idei esztendőt közel 78 millió forint hiánnyal kezdte meg – , ezután sem szeretne hozzányúlni a fedezetként szolgáló 100 millió forintos folyószámla-hitelkerethez. Komoly aggodalomra nincs ok, mert ha folytatódik az eddigi tendencia, akkor a zárszámadásban megint egyensúlyi helyzetről tudnak beszámolni,  a város ugyanis az utóbbi időkben hiánymentes éveket produkált. A polgármester mikor a jövőbe tekint, általában pozitív irányú elmozdulást feltételez, ezért év elején számba veszik azokat  a menet közben keletkező és igénybe vehető plusz bevételeket, amelyekkel le tudják nullázni a veszteséget. Ugyancsak javíthatnak a mérleg nyelvén azok a folyamatában meghozott intézkedések, amelyek mérséklik a kiadási oldalt.

Ebben az esztendőben még jobban oda kell figyelni a költségvetési egyensúly helyreállítására – figyelmeztetett az elöljáró –, mert az önkormányzatok 2013.január elsejétől áttérnek a feladatalapú finanszírozásra. Utóbbi azt jelenti, hogy az állam “honorálja”a helyben végzett tevékenységet, onnantól kezdve viszont a képviselő-testületek nem tervezhetnek hiányos költségvetéssel. Hámori György szerint ez könnyebbé teszi a koncepció összeállítását, hiszen pontosan tudják, hogy mely feladatokat kell biztosítania a városnak, amihez már csak a várható bevételeket kell hozzáadniuk.

A Kapuváron működő intézmények sem engedhetik meg maguknak a pazarlást, hiszen az önkormányzat 260 millió forinttal járul hozzá saját bevételéből az eredményes tevékenységükhöz.
2012-ben nem kis fejtörést okozott, hogy az önkormányzat és a polgármesteri hivatal már egymástól függetlenül gazdálkodik, ugyanis a jogszabály nem teszi teljesen egyértelművé, hogy mely feladatok tartoznak a képviselő-testületre és a városházára. Az önkormányzatok az állami normatívából nem kapnak oly mértékű ellátást, amely az intézmények teljes fenntartásához ildomos lenne, ezért szinte mindig a saját bevételükből egészítik ki a központilag kapott pénzösszeget. A korábbi években Kapuváron komoly lépéseket tettek az intézmények gazdaságos tevékenysége érdekében, épp emiatt nagy felelősség hárult az egyes létesítmények vezetőire, akiknek a szűk keretek közt is meg kellett teremteniük a biztonságos működésüket. A tanulólétszám sajnos évről évre csökken, ezért idén 25 millió forinttal kevesebb normatív támogatást  hívhatnak le a központi költségvetésből.

Amin tényleg meg lehet döbbenni, ugyanis nem sok Kapuvárhoz hasonló kaliberű város mondhatja el magáról, hogy 2012-ben 1,2 milliárd forint jut a fejlesztésre (szerk.: Csornán ennek kb. a századrésze jut ilyen célokra!), melynek 85 százalékát pályázati forrásból teremtik elő. Kapuvár városképét és jövőbeni megítélését is meghatározza az a két nagy beruházás, mely ebben az esztendőben várható: a városközpont megújítása és az osztrák partnerrel közösen megvalósuló kerékpáros úthálózat kiépítése. Az önkormányzat az utak felújítására 30 milliót különít el, ezenkívül jópár milliót a járdák rendbe hozására. Mivel a település ezeket a beruházásokat a saját bevételeiből indíthatja el, csak akkor kezdődnek meg, ha már rendelkezésükre áll a forrás.

A szépérzék talán valamilyen szinten mindenkiben bent van, de ha mégsem, akkor az önkormányzat 2013-tól előírhatja azokat a normákat, amelyek betartását elvárja a lakóktól.
Kapuvár többfordulós tárgyalások után hagyta jóvá a környezetvédelmi programját, melyről a polgármester megjegyezte: Nem szeretné, ha a dokumentáció a fiók mélyén landolna, ezért a témát folyamatosan szerepeltetni fogják a testületi ülések napirendi pontjai közt. Hámori György reméli, hogy a kapuváriak is vigyázni fognak az egyre szépülő városképre. A megbeszélésen továbbá nyilvántartásba vették az újonnan épült vagy még védelem alá nem került szobrokat és épületeket, valamint a temetői sírokat és emlékhelyeket.

A döntést és jóváhagyást igénylő ügyek közt tárgyalták a Kis-Rába-híd elnevezését. Mivel a nyilvános szavazáson többséget kapott az egyik verzió, így az építményt a jövőben Szent Annára keresztelik. A helyhatóság módosította a Kapuvár-Beledi Kistérségi Többcélú Társulás társulási megállapodását, valamint a megyei szakképzés-szervezési társulás alapító okiratát, továbbá a képviselők önrészt biztosítottak a városi művelődési központ és könyvtár számára érdekeltségnövelő pályázat benyújtásához.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 07.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek