Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Valóra vált álmok és jogos igények a választókerületben

– 2015 szinte mindenféle szempontból a Rábaköz és a Sokoróalja éve volt, ezért legalább ilyen boldog esztendőt kívánok 2016-ra is – fogalmazott Gyopáros Alpár. Az országgyűlési képviselő beszélt az útfejlesztésekről, az intézmények felújításáról, a tanuszodai programról, valamint a helyi vállalkozások lehetőségeiről.

Négy hónappal ezelőtt vehették birtokukba az autósok az M85-ös Győr és Csorna közötti szakaszát, valamint a csornai elkerülő M85-ös – M86-os közös szakaszát.
A csornaiak valóban fellélegezhetnek, mert a kamionforgalom java része nem a településen keresztül halad át. A kelet-nyugati irányú gépjármű közlekedés miatt persze nem ürült ki teljesen a város, de lényegesen javult a helyzet. A becslések szerint a kamionforgalom legalább kétharmaddal esett vissza, a személyforgalom pedig a felére csökkent.
– További választási ígéretünk volt – ami a közútfejlesztési program része –, hogy a csornai elkerülő utat szeretnénk befejezni. 2015 végén lezárult a közbeszerzési eljárás, és idén tavasszal pedig megkezdődhet a csornai elkerülő második, befejező ütemének a kivitelezése. 2018-ig elkezdődik, de kis szerencsével akár be is fejeződhet az M85-ös további építése Kapuvár elkerülésével – mondta Gyopáros Alpár.
– Választókerületünket érintő másik nagy útfejlesztési ígéretünk a keskeny nyomtávú, rendkívül forgalmas és kanyargós 83-as út felújítása. A NATO-nak tett ígéretünk szerint is meg kell könnyítenünk a pápai légibázis Győr felőli megközelítését. Utóbbi beruházást is szeretnénk elkezdeni még ebben a választási ciklusban – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
A témához kapcsolódik, hogy 2016. január 1-jétől fizetős az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna – Győr közötti szakasza. A csornai elkerülő – az M86-os Szombathely felé vezető szakaszának átadásáig, azaz ez év közepéig – díjmentesen használható.
Gyopáros Alpár szerint külön figyelmet kell szentelni a mellékúthálózatok karbantartására, melyre az európai uniós források nem használhatóak fel, így a probléma megoldása az egyik legnehezebb feladatnak számít.

A választókörzetet érintő támogatások döntő többsége épületek felújítására lett fordítva. Az energetikai beruházások főleg nyílászárók cseréjét, tetőfelújításokat és fűtési rendszerek korszerűsítését jelentették. Gyopáros Alpár a teljesség igénye nélkül sorolt fel ezek közül néhányat: Megújult a kapuvári Széchenyi iskola, a gartai óvoda, és szintén tavaly adták át a Csornai Margit Kórház járóbeteg rendelőintézetét, valamint a Csukás-kollégiumot. A tétiek nemcsak új iskolaépülettel gazdagodtak, hanem a Kisfaludy Károly Általános Iskola régi szárnyát is korszerűsítették. Ez a program tovább folytatódik - első lépésben az új szárföldi óvoda megépítésével.

Szintén választási ígéretként hangzott el a tanuszoda-építési program. Mivel a választókerület egyik járási központjában sem biztosítottak az úszásoktatás feltételei, „a mi részünkről az az igény, hogy ezt az ígéretet behajtsuk a kormánytól, még ebben a ciklusban” – mondta a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: A kisebb városok nem képesek fenntartani komplex sportcentrumokat, ezért egyéb, a helyi adottságokhoz igazodó, kiegészítő megoldásokban gondolkodnak. A tanuszodák hazai forrásból fognak megépülni.
Jogos igény, hogy minden járási központnak legyen tanuszodája, de az államkasszában nincs annyi pénz, hogy mindenhol elkészüljön egy ütemben. Gyopáros Alpár a hazai gazdasági bővüléstől teszi függővé a beruházások megkezdését.

Sok száz millió forint állt és áll a jövőben is a magyar kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére.
Több szempontból is szükség van a térségben működő vállalkozásokra: Egyrészt munkalehetőséget kínálnak, másrészt komoly adófizetői az önkormányzatoknak, melyek ettől plusz bevételre tesznek szert. A cégek közül többen szép eredményeket értek el önerőből, hazai forrásból, európai uniós vissza nem térítendő támogatásból.
– Az ő példájukon keresztül biztatom a környékbeli vállalkozásokat, hogy bátran fejlesszenek, mert ezek a források a rendelkezésre állnak.

Beküldés dátuma: 2016. 01. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play