Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Valóra vált álmok és jogos igények a választókerületben

– 2015 szinte mindenféle szempontból a Rábaköz és a Sokoróalja éve volt, ezért legalább ilyen boldog esztendőt kívánok 2016-ra is – fogalmazott Gyopáros Alpár. Az országgyűlési képviselő beszélt az útfejlesztésekről, az intézmények felújításáról, a tanuszodai programról, valamint a helyi vállalkozások lehetőségeiről.

Négy hónappal ezelőtt vehették birtokukba az autósok az M85-ös Győr és Csorna közötti szakaszát, valamint a csornai elkerülő M85-ös – M86-os közös szakaszát.
A csornaiak valóban fellélegezhetnek, mert a kamionforgalom java része nem a településen keresztül halad át. A kelet-nyugati irányú gépjármű közlekedés miatt persze nem ürült ki teljesen a város, de lényegesen javult a helyzet. A becslések szerint a kamionforgalom legalább kétharmaddal esett vissza, a személyforgalom pedig a felére csökkent.
– További választási ígéretünk volt – ami a közútfejlesztési program része –, hogy a csornai elkerülő utat szeretnénk befejezni. 2015 végén lezárult a közbeszerzési eljárás, és idén tavasszal pedig megkezdődhet a csornai elkerülő második, befejező ütemének a kivitelezése. 2018-ig elkezdődik, de kis szerencsével akár be is fejeződhet az M85-ös további építése Kapuvár elkerülésével – mondta Gyopáros Alpár.
– Választókerületünket érintő másik nagy útfejlesztési ígéretünk a keskeny nyomtávú, rendkívül forgalmas és kanyargós 83-as út felújítása. A NATO-nak tett ígéretünk szerint is meg kell könnyítenünk a pápai légibázis Győr felőli megközelítését. Utóbbi beruházást is szeretnénk elkezdeni még ebben a választási ciklusban – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
A témához kapcsolódik, hogy 2016. január 1-jétől fizetős az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna – Győr közötti szakasza. A csornai elkerülő – az M86-os Szombathely felé vezető szakaszának átadásáig, azaz ez év közepéig – díjmentesen használható.
Gyopáros Alpár szerint külön figyelmet kell szentelni a mellékúthálózatok karbantartására, melyre az európai uniós források nem használhatóak fel, így a probléma megoldása az egyik legnehezebb feladatnak számít.

A választókörzetet érintő támogatások döntő többsége épületek felújítására lett fordítva. Az energetikai beruházások főleg nyílászárók cseréjét, tetőfelújításokat és fűtési rendszerek korszerűsítését jelentették. Gyopáros Alpár a teljesség igénye nélkül sorolt fel ezek közül néhányat: Megújult a kapuvári Széchenyi iskola, a gartai óvoda, és szintén tavaly adták át a Csornai Margit Kórház járóbeteg rendelőintézetét, valamint a Csukás-kollégiumot. A tétiek nemcsak új iskolaépülettel gazdagodtak, hanem a Kisfaludy Károly Általános Iskola régi szárnyát is korszerűsítették. Ez a program tovább folytatódik - első lépésben az új szárföldi óvoda megépítésével.

Szintén választási ígéretként hangzott el a tanuszoda-építési program. Mivel a választókerület egyik járási központjában sem biztosítottak az úszásoktatás feltételei, „a mi részünkről az az igény, hogy ezt az ígéretet behajtsuk a kormánytól, még ebben a ciklusban” – mondta a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: A kisebb városok nem képesek fenntartani komplex sportcentrumokat, ezért egyéb, a helyi adottságokhoz igazodó, kiegészítő megoldásokban gondolkodnak. A tanuszodák hazai forrásból fognak megépülni.
Jogos igény, hogy minden járási központnak legyen tanuszodája, de az államkasszában nincs annyi pénz, hogy mindenhol elkészüljön egy ütemben. Gyopáros Alpár a hazai gazdasági bővüléstől teszi függővé a beruházások megkezdését.

Sok száz millió forint állt és áll a jövőben is a magyar kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére.
Több szempontból is szükség van a térségben működő vállalkozásokra: Egyrészt munkalehetőséget kínálnak, másrészt komoly adófizetői az önkormányzatoknak, melyek ettől plusz bevételre tesznek szert. A cégek közül többen szép eredményeket értek el önerőből, hazai forrásból, európai uniós vissza nem térítendő támogatásból.
– Az ő példájukon keresztül biztatom a környékbeli vállalkozásokat, hogy bátran fejlesszenek, mert ezek a források a rendelkezésre állnak.

Beküldés dátuma: 2016. 01. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play