Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Változás a földhasználati nyilvántartásban

Január 1-jétől nemcsak az egy hektárt meghaladó, hanem az annál kisebb területet is be kell jelenteni az illetékes földhivatalban, függetlenül attól, hogy önállóan, vagy osztatlan közös tulajdonban használja az illető az ingatlant – tájékoztatott Bakody Attila, a Gy.-M.-S. M.-i Kormányhivatal Földhivatalának vezetője. A zártkerteket a használat megkezdésétől számított harminc napon belül szintén nyilvántartásba kell vetetni. Nemcsak a bejelentendő területek köre bővül, hanem a már bejegyzett földhasználók adatszolgáltatása is tágabb lett. Az erre szolgáló bejelentőlapon kell közölni az illetékes földhivatallal a magánszemélyek lakcímkártyáján szereplő személyazonosító jelét, az illető állampolgárságát, továbbá cég esetén a statisztikai azonosító és cégjegyzékszámát. Ezen adatokat 2013. február 1. és március 30. közötti időpontban kell bejelenteni a használt földterület fekvése szerinti illetékes járási földhivatalhoz. A kötelezően használt adatlap a földhivatalok honlapjáról (www.foldhivatal.hu) a „nyomtatványok” menüpontból letölthető. Ha a földhasználó több járási földhivatal  illetékességi területéhez tartozó termőföldet használ, akkor a bejelentését kizárólag egy hivatal felé kell megtennie oly módon, hogy feltünteti azon települések nevét, ahol az érintett földrészek megtalálhatóak. Az eljárás akkor díjmentes, ha azzal együtt változás bejelentésére nem kerül sor.
A hivatalvezető harmadikként az osztatlan közös tulajdonban lévő termőföldekről beszélt:  abban az esetben, ha nincs bejelentve a földhasználó, a tulajdonostársaknak használati megállapodást kell kötniük, melyet be kell nyújtani a földhasználati nyilvántartásba való bejegyzés végett.
Amennyiben az érintett személy (földhasználó/tulajdonos) megsérti az előírás bármely pontját, a földhivatal köteles vele szemben bírságot alkalmazni, melynek összege az érintett termőföld aranykorona értékének ezerszerese, de minimum tízezer forint. – Amennyiben a szabályokkal kapcsolatban további kérdés merül fel, kollégáink szívesen állnak a rendelkezésükre – tette hozzá Bakody Attila.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés