Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Változások a kiskórházak életében

Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett. Az országos járóbeteg-irányítási rendszernek köszönhetően megszűnt a betegtorlódás az egyes szakrendeléseken, mert  mindenki az előre lefoglalt időpontban érkezik az orvosához, kivéve az akut ellátást igénylőket.

2020-tól 2023-ig a Covid határozta meg az intézmények, úgy a kórházak működését, ami a betegellátást is nagyban befolyásolta. Ezután rövid átmeneti időszak következett, amikor óvatosabban mozogtak az emberek, kerülték a nagyobb közösségeket, ezért a gyógyító intézményekbe is kevesebb beteg érkezett.
Dr. Benedek Zoltán elmondta, hogy náluk azért nem állt meg az élet és közben átgondolták a kórház működését is. Sikerült bővíteniük az intézmény berendezéseit, felszereléseit: hazai pályázati forrásból jó minőségű ágyakat, éjjeliszekrényeket, ún. felfekvés elleni matracokat, fizikoterápiás eszközöket kaptak, illetve vásároltak.

Egyre nagyobb a „forgalom” az egynapos sebészeten, amibe az is közrejátszik, hogy a Covid miatt elhalasztott, kevésbé sürgős esetek – visszér, sérv- és egyéb műtétek – is sorra kerülnek.
Más a helyzet a járóbeteg-szakellátáson, mert már tavaly érzékelték, hogy a 2019-es évhez viszonyítva 20-30 ezer fővel kevesebben jelentek meg. 2024 januárjában némi emelkedés mutatkozott a látogatók számában, ami még mindig alatta marad a bázisévnek.

A kapuvári kórház korábban saját hatáskörben vezette be néhány szakrendelésnél az intézményen belüli időpontfoglalási rendszert, ami csökkentette a betegek várakozási idejét például a szemészeten, az általános laboratóriumnál és a tüdőgondozóban.
2024 márciusától használják teljeskörűen az országos járóbeteg-irányítási rendszert (JIR), melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy a háziorvosok be tudják jelentkeztetni a pácienseket a különböző szakrendelésekre. A kapuvári kórház igazgatója elmondta, hogy néha nehézséget okoz a helyi és a központi időpontfoglaló rendszerek összehangolása, de mindkét fél dolgozik a probléma elhárításán.
A betegeknek negyedóránként kínálja fel az időpontokat a rendszer, de a kontrollra visszahívott, illetve az ún. kisműtétre érkező páciensek időpontjait maguk a szakrendelések rögzítik a JIR-be. Amennyiben valakinek a betegsége vagy az ellátása nem igényel tizenöt percet, a fennmaradó időben esetleg olyan páciensekre is sor kerülhet, akik nem kértek ugyan időpontot, de mégis megjelent a beutalót nem igénylő szakrendelőben.
A betegek a járóbeteg-irányítási rendszer telefonos callcenterén keresztül tudnak maguk is időpontot kérni, de az ágazati helybiztosítás keretében a háziorvosok is igényelhetnek időpontot (a rendelési idő 30 százalékában) a páciensek számára, főleg a beutalót igénylő szakrendelésekre.
Dr. Benedek Zoltán szerint az érrehabilitációs részleg volt az egyik nagy vesztese a világjárványnak, mert a higiéniai szabályok betartása és a betegek megfelelő távolságra történő elhelyezése miatt 15-20 százalékra csökkent a betegellátás. A kórházigazgató hozzátette: 2024 januárjától már teljes kapacitással működnek. Az osztály jól működik és az emberek igénylik az ellátást, hiszen minden téren hatásos.

Az Ápolás Támogatási Rendszer talán annyira nem látványos dolgokat eredményez, de a betegellátás színvonalát mindenképpen emelni fogja. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy olyan központi rendszerrel összeköttetésben lévő készülékeket kapnak az osztályok, amelyek segítségével már közvetlenül a betegágynál rögzíthetik a páciens adatait. Dr. Benedek Zoltán ezzel kapcsolatban leszögezte: Ahhoz, hogy megfelelően működjön a felvázolt módszer és ki tudják használni annak minden előnyét, fejleszteni kell a kórház informatikai rendszerét.

Szerkezetátalakítás és annak következményei a kapuvári kórházban

A magyar állam 2012-ben vette át a kórházak működtetését az önkormányzatoktól. A kórházvezetők akkoriban az intézkedés sok pozitív hatása mellett a negatívumokról is beszámoltak. Menet közben az intézmény finanszírozásával nem volt probléma, de a rezsiárak emelkedése sokat rontott a rendre nullszaldós évet záró kapuvári kórház gazdálkodásán.
Tavaly júniustól a megye teljes egészségügyi irányítását átvette a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház. A szerkezetátalakítás következménye lett, hogy a csornai, a kapuvári és a mosonmagyaróvári intézmények a győri kórház irányítása alá kerültek. Mivel a gazdasági részleg munkáltató jogkörét átvette a megyei kórház, a kapuvári kórház irodai dolgozói már bérüket Győrből kapták. 2024. január 1-jétől már a teljes üzemeltetést, a takarítási feladatokat, a vagyonvédelmet, a portaszolgálatot és a műszaki karbantartást is átvette a Közbeszerzési Ellátási Felügyelet. Dr. Benedek Zoltán szerint korrekt módon járnak el a KEF munkatársai, és a kórház dolgozói velük együtt tanulják az új ellátási folyamatokat.
Összegezve a változásokat: A megyei kórház az elsődleges döntéshozó, így a legfőbb munkáltató jogokat is ő gyakorolja, viszont az egészségügyi ellátást és a dolgozók mindennapos tevékenységeit továbbra is helyből irányítják.

Beküldés dátuma: 2024. 03. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés