Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Van ahol vallási jelkép, míg nálunk több százezer forintért sem akad, aki gondozza

Indiai munkavállalók érkeznek nemsokára Beledbe. Nagy szükség van rájuk, mert a felkínált munkakört egyre kevesebb magyar vállalja, így az emberhiány azok életét is megnehezíti, akik egyelőre állják a sarat.

A gondozók arra törekednek, hogy az ellátottak minél többet egyenek, feküdjenek, hogy pihentek legyenek. Emiatt minden olyan hangos szótól tartózkodnak, mely megzavarná a stresszmentes légkört. Talán első hallásra vagy olvasatra kicsit meglepő, de a történet főszereplői tejelő szarvasmarhák, a helyszín pedig a beledi Extra Tej Kft. tehéntelepe. Pintér Zsolt ügyvezető hosszú évek tapasztalatát osztotta meg velünk: A Holstein-frízeknek igyekeznek megteremteni a legideálisabb körülményeket, hiszen az álltatok bőven meghálálják a szakszerű gondoskodást.

A 2.200 hektáron gazdálkodó cégcsoport részeként működő Extra Tej Kft.-nél kilogrammban megadva évi tízmillió tejet állítanak elő. A több mint kétezres állatállományból 920 a fejőstehén. A résztulajdonos szerint a tejelő szarvasmarha az állattenyésztés „nehézipara”, hiszen két évet kell várni csak arra, hogy ellő képes legyen a tehén, majd az év minden napján teljes ellátást kell számára biztosítani. A kiemelkedő hatékonyságot elérő és komoly technológiával működő kft. sok pénzt és energiát fordított arra, hogy a 2003-ban megvásárolt állatállománnyal akkoriban elért tehenenkénti 6.000 liter éves tejtermelést megduplázzák.
A mára az ország első tíz-tizenöt tehenészete közé tartozó cég szarvasmarhatelepén harminc egynéhány fő dolgozik, de a létszám nem hogy stagnál, hanem még csökken is, ami nem biztosít megfelelő alapot a hatékony tejtermeléshez. 2012-től 2014-ig komoly, sok milliárdos fejlesztést hajtottak végre: új 50 állásos fejőházat, több száz férőhelyes istállókat építettek a hozzájuk tartozó kiegészítő egységekkel. A tömegtakarmány tárolására silótelepet alakítottak ki.

Az állatgondozók nagyon jól tudják, hogy a nyugodt körülmények jó irányban befolyásolják a tejhozamot, különösen a fejési időszak alatt.
– Minden tiszteletem a munkatársaimé, főleg azoké, aki az elejétől fogva itt vannak velünk. Élvezzük egymás bizalmát – fogalmazott Pintér Zsolt. Az ügyvezető hozzátette: legalább öt-hat fővel kevesebben vannak attól az ideális létszámtól, amely mellett teljes mértékben ki tudnák használni a rendelkezésre álló modern technológiát. Egy éve emberhiány miatt szüntették meg az éjszakás istállómesteri munkakört. Mivel nagyon kevesen vannak, a műszakos kollégáknak semmi sem garantálja, hogy hétvégenként otthon maradhatnak, hiszen sűrűn rájuk kerül a beosztás.
Látható, hogy az emberi tényezőt tekintve rendkívül nagy a fluktuáció, amit jól példáz, hogy az utóbbi időben felvett harminc-harmincöt munkavállaló egyharmada néhány nap után odébbállt. Mára olyan kritikussá vált a munkaerőhiány, hogy külföldről toborozzák a dolgozókat. Első körben a magyar anyanyelvű területeken „néztek körül”, ahol azt tapasztalták, hogy az ottani potenciális munkaerő már tőlünk nyugatabbra találta meg a boldogulását. Így jött az ötlet: tesznek egy próbát Indiával, hiszen ott szent állatként tisztelik a tehenet. Hazánk különböző részein több esztendeje foglalkoztatják az indiai vendégmunkásokat, hozzánk legközelebb Hegykőn helyezkedtek el.

Beledbe olyan hat-kilenc indiai munkavállalót szeretnének felvenni egy-két éves határozott munkaidejű szerződéssel, akik szigorú törvényi keretek közt érkeznének Magyarországra. Még annyit érdemes róluk tudni: a leendő foglalkoztatok azért jönnek hazánkba, mert dolgozni szeretnének.

Beküldés dátuma: 2018. 06. 20.

További hírek

Hirdetés
DANUBIUS play