Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Varga Gyula napja nagy részét a magasban tölti, de egyébként nagyon is a földön já

Az interjúnkban megszólaló ácsmesternek otthonát számtalan emléklap, oklevél és érem díszíti, s valamennyi tárgy a gazdag szakmai út tanúságaként szolgál. A 76 éves mester kiváló fizikai és szellemi állóképességét egyszerű és példaértékű életvitelének köszönheti: mindig kerülte a túlzott alkoholfogyasztást, nem dohányzott és a mai napig biztos családi háttér veszi őt körül. Mint mesélte, édesapjától vette át anno a hivatást, de a folyamat talán nem szakad meg, mert egyik vője fogékony a mesterség iránt, aki már le is tette a szakvizsgát. Varga Gyula szerint neki annyival lesz könnyebb, hogy a szakmai ismereteken túl át tudja adni neki az évtizedek alatt összegyűjtött eszközöket. 
Az ácsnak olyan régi munkatársa is akad, aki nála tanult, de koránál fogva hamarosan nyugdíjba megy. Varga Gyula a harmincegyedik tanulóját oktatja, és tapasztalata szerint az előtte lévők többsége is megtartotta szakmáját, sőt, önállóan viszik sikeres vállalkozásukat. 
Beszélgetőpartnerünk többek között azért kedveli munkáját, mert felszabadult érzéssel tölti el, hogy mindig a levegőn lehet, s nem szívesen töltené napját becsukott kapuk, zárt gyári ablakok mögött. Varga Gyula ugyanakkor leszögezte: veszélyes tevékenység az övé, ezért biztonsági felszerelés nélkül nem mehet ki a tetőre, majd nyomban hozzátette: az elmúlt negyven egynehány év alatt komolyabb baleset nem történt vele. A rossz időjárás szintén befolyásolja a szabadban végzett munkát, de az ács akkor sem magával van elfoglalva, hanem mint mondta, a megrendelőt sajnálja, ezért mihamarabb végez, nehogy beázzon új otthona.
A mestert munkája dicséri legjobban, többek között az ikrényi és az almásfüzitői új templom, a sobri kastély. - A svédeknek is csináltunk egy gyönyörű palotát Budapesten, amiért az ácsművészet címet is megkaptam. Ezen felül rengeteg középület, ami a kezünk nyomán létrejött - reagált a szakember. A ‘70-es években valóságos építkezési láz tört ki hazánkban, ekkor szinte minden napra jutott egy-egy háztető. A tetőfedőknek alkalmazkodni kell a biztonságtechnikai szabályokhoz, de a tulajdonos egyszer kivételt tett, s közel engedte Cseke doktort, az ács csornai háziorvosát, aki budapesti konferenciáról jövet látogatta meg kedvenc mesterét az építkezésen.

Varga Gyula sokra értékeli családja támogatását. Feleségével két leányt neveltek fel, akik a szorgos tanulás mellett mindig segítettek az adminisztrációs terhek megoldásában. - Soha nem voltam rest, a társadalmi munkát mindig elvállaltam, s ezért több elismerést kaptam - mondta a mester. Segítő szándékát és kiváló munkáját a város tízéves évfordulóján Csorna Városért Érdemérem arany fokozatával jutalmazták, a KIOSZ-nál pedig bronz elismeréssel díjazták önzetlen tevékenységét. Egy nemzetközi vetélkedő alkalmával készített épület és belső berendezéseinek összeállításáért szintén dicséretben részesült, s jutalmul feleségével egyhetes római utazáson vehettek részt, ahonnét nagy élményekkel tértek haza.
Mit kíván a jövőre vonatkozóan Varga Gyula? Először is jó egészséget, és hogy betölthesse a kerek 50.esztendejét a csornai ipartestületnél. Az ácsmester vágyának teljesüléséhez mindössze öt-hat évre van szükség; ehhez és további szorgos életéhez sok erőt kívánunk neki. Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés