Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Várja a gondozottakat a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ

A kapuvári Lumniczer Sándor utcai épületben a következő szolgáltatásokat nyújtják: szociális étkeztetést,  jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, idősek nappali ellátását, családgondozást,  gyermekjóléti szolgáltatásokat, valamint közösségi pszichiátriai ellátást.
A teljes körűen akadálymentesített épületben a fogyatékosok napközije az emeleten helyezkedik el, ahova a mozgásukban akadályozott személyek lifttel jutnak fel. Ha valakinek nehézséget jelent az utazás, az sem probléma, mert az épületben működő máltai szeretetszolgálat helyi támogató szolgálata térítési díj nélkül szállítja az érdeklődőket. Az intézményben fél nyolctól fél négyig fogadják a jelentkezőket, de az ettől eltérő egyéni igényeket is igyekeznek teljesíteni. A foglalkozások délig tartanak, amit a csendes pihenő követ,  ebéd után pedig kötetlen kézműves tevékenységet szerveznek a gondozottaknak. Ezenkívül különböző programokkal színesítik a mindennapokat: múzeumi, illetve rendszeres gyógyfürdő látogatással, lelki gondozással. Kiveszik a részüket a városi megemlékezéseken is.   Utóbbi nagyban hozzájárul a fogyatékosok társadalmi elfogadásához. A helyben tett könnyű séta, vagy a közeli településekre szervezett kirándulás szintén jó hatással van az ellátottakra. Garabné Gulyás Mária szerint a fogyatékosok korhatártól függetlenül élvezik a közösségi létet, hiszen előtte évekig elzárva és magányosan éltek. Mivel 3-tól 62 éves korig látják el a fogyatékosokat, a szakmai programot kibővítették az óvodások fejlesztésével, az iskolás korúakat viszont nem vállalják; velük az adott oktatási intézményben foglalkoznak a szakemberek.
Az elmúlt fél évben húsz orvosi, illetve gyógypedagógiai szakvéleménnyel érkező rászorulttal foglalkoztak  - jelezte Garabné Gulyás Mária intézményvezető. Elmondása szerint minden fogyatékossággal élő személynek (testi, lelki, értelmi, autista) segítenek, kimaradás csak veszélyeztető magatartás vagy költözés miatt történt. Olyan szakképzett gondozónők és terápiás munkatársak állnak a rendelkezésre, akik törekednek a minőségi szakmai munkára. Különböző fejlesztőszobák, közös helyiségek, mozgásterápiás egységek, nagy csoportszoba áll a rendelkezésre, a komfortérzet növeléséhez pedig a pihenőhelyet és a fürdőszobát is igénybe lehet venni. Az ellátás magában foglalja a napi háromszori étkezést, illetve a személyes  szükségletekhez igazított egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat. A térítési díjat (étkezéssel együtt)úgy állapítják meg, hogy az ellátottak jövedelmének maximum 30 százaléka legyen.
Garabné Gulyás Mária megjegyezte:  Intézményük híre nem terjedt el eléggé a környéken, pedig az ellátottak hozzátartozóinak visszajelzései alapján sokra értekelik  munkájukat. A nyílt napi rendezvényeikről a médián keresztül  tájékoztatják az érdeklődőket. Az intézményvezető jelezte, hogy továbbra is ilyen színvonalon szeretnének foglalkozni a fogyatékosokkal, amely remélhetőleg mindenki megelégedését szolgálja.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 02.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play