Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Vásárosfalu első embere negyedszázada polgármester

– Azt ígérem, ami a zsebemben van – ezzel az őszinte mondattal vette kezdetét Molnár Sándor polgármesteri karrierje. A nadrágbélés akkor teljesen üres volt, mégis ötről a hatra jutottak.

Molnár Sándor az 1980-as években kapcsolódott be a közéleti munkába, amikor három tanácstaggal együtt vállalta el az elöljárói feladatokat. Az akkori közös tanácsban úgy vélte, hogy mielőbb tenniük kell valamit, mert a nagyobb településeknek sok minden jutott, viszont a kis falvak erősen háttérbe szorultak. A rendszerváltáskor a legtöbb településvezető úgy gondolta, automatikus indul a polgármesteri székért.
– Akkor úgy gondoltam, hogy én abbahagyom, ezért nem is jelentkeztem – emlékezett a kezdetekre Vásárosfalu polgármestere, aki barátai határozott unszolására ment át a kultúrházba és mondta el gondolatait a település jövőjéről, az összegyűlt emberek előtt. Megszólalása sikeres volt annak ellenére, hogy a falunak egyáltalán nem volt pénze, tehát a jövőre vonatkozó konkrét elképzelések sem hangozhattak el. Molnár Sándor annyit ígért a helyieknek, hogy a községet elindítja a fejlődés útján. Az első költségvetésben – a ma már nevetségesen kevésnek látszó – 3,5 millió forint szerepelt, amely akkor nem volt elhanyagolható összeg a 180 lakosú településnek. Három taggal felállt a képviselő-testület, mely az első négy esztendőben mindjárt sikertörténetet írt.
– Úgy hittük, ha elkészülnek a közművek, rendbe tetetjük az utakat, járdákat, attól kezdve a falu felvirágzik – jegyezte meg a riportalany. Elmondta, hogy a tervek nagy részét megvalósították, csak a járdák hagynak némi kivetnivalót maguk után, de sárban mégsem kell járniuk. A kábeltévétől a vezetékes telefonon át a szennyvízig és a szemétszállításig mindent megoldottak. A falunak ipara nincs, csak néhány egy-két főt foglalkoztató kisebb cége és pár mezőgazdasági vállalkozója van.
Vásárosfalu idén elmondhatta magáról: jól álltak anyagilag, ezért önerővel is rendelkeznek. Várják az elképzeléseikhez passzoló pályázati kiírásokat. 2017 októberében szeretnék felavatni a falu új evangélikus templomát, ezenkívül az önkormányzat a kultúrház korszerűsítését is tervezi.
Az 1994-es választási ciklus óta ötfős a testület. A régebbi tagok helyett újak jöttek, kivéve a polgármestert, akit úgy tűnik, azóta sem akar lecserélni Vásárosfalu lakossága. Molnár Sándor mindig szót értett a helyhatósággal, olyan nem fordult elő, hogy haraggal álltak volna fel az asztaltól. A kritikus hangú véleményt elfogadja, de elvárja, hogy a szemébe mondja az illető.
– Felettem is eljár az idő lassan, de remélhetőleg egyszer át tudom adni a stafétabotot olyan személynek, aki megbecsüli eddigi eredményeinket, és legalább a falu létszámát képes lesz megőrizni, mert az egyik legnagyobb probléma a fiatalok helyben tartása.

Beküldés dátuma: 2015. 12. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek