Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Verbunk napja Csornán

– Mai találkozásunk célja tulajdonképpen egy élő hagyomány ünneplése, a tánc jelentőségének hirdetése – köszöntötte a Verbunk napján megjelent érdeklődőket, valamint a táncosokat dr. Bónáné dr. Németh Katalin a csornai városháza előtti téren.

– A tánc felemel, erőt ad, gyógyít és közel visz a szívekhez. Kedves egybegyűltek! Azt gondolom, önök egyetértenek Radák János gondolatával, és tudják miről beszélek: «Amikor valaki elkezd táncolni, az több okból történhet. Jótékony testmozgás, kikapcsolódás, valahova tartozás, vagy éppen hagyományőrzés. Az egyes táncmozdulatokkal sokszor kifejezőbben tudunk kommunikálni, mint verbálisan.»
Csorna polgármestere megemlítette azokat a régi időket, amikor a nemesek bálokat szerveztek, hogy megalapozzák a kötendő házasságokat, és még több ismerősre tegyenek szert.
A köszöntőben elhangzott, hogy a táncokat mindenki otthon tanulta, a családi hagyományokat elsajátítva, kicsit önmaga képére formálva. Minden településnek megvoltak az ikonikus közösségi, szórakozási helyei, melyek egyfajta találkozási pontként szolgáltak, és Csornán sem volt ez másként.
– Ha egy átlag magyar embert megkérdeznénk, melyik hagyományos magyar táncot ismeri, a csárdást biztos vagyok benne, hogy mindenki említené. Azonban a sorban – főként a férfiak körében – valószínű, a verbunk követné. Az egyes tánctípusoknak, hasonlóan a népmesékhez, az ország minden táján más-más variánsa létezik. Ez a verbunk esetében sincs másként. Itt nálunk, a Rábaközben kialakult egy kötött formája, ami a korai toborzásoknak eredeztethető. Azonban ez is több változatban él tovább. A nagy ismertségre való tekintettel, hagyományainkat öregbítve, 2019 őszén a verbunk tánc hagyománya felkerült az UNESCO szellemi, kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Ezt ünnepelve idén, szeptember utolsó napján öt helyszínen, köztük Csornán kelnek életre immár harmadik alkalommal a táncok – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin.
A városvezető végül megköszönte Lengyel Ágnes néptáncoktatónak, a Timaffy László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának, hogy a rendezvény Csornán került megrendezésre, valamint a Pántlika Néptáncegyüttesnek az aktív részvételt.
– Kívánom minden jelenlévő gyönyörű népi ruhát viselő táncosnak, hogy ne hagyják abba, amit szeretnek és élvezettel csinálják, éltessék és hirdessék tovább hagyományainkat – tette hozzá.
A Verbunk napja csornai rendezvényén felléptek a házigazda, vagyis Csorna, ezenkívül Gencsapáti, Kapuvár, Kóny, Szil, Szany és Vitnyéd táncosai. (Fotók: Tóth Attila)

Beküldés dátuma: 2023. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

  • Jubileum jegyében telik a kapuvári néptáncosok idei esztendeje

    Óriási lehetőség a kapuvári néptáncosok közösségének, hogy az önkormányzat kedvezményes áron biztosítja számukra az alapfokú művészeti iskola épületét és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát,a nagyobb fellépések előtt pedig a művelődési központ színpadán gyakorolhatnak.

További hírek

Hirdetés