Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Verbunk napja Kapuváron

Még a három órakor megszólaló Szent Anna templom harangja is a kapuvári verbunkot adta elő – mesélte Csitei Gábor, a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Kapuvári és környékbeli települések csatlakoztak a országos kezdeményezésű táncos rendezvényhez.

Első alkalommal rendezte meg a Hagyományok Háza a Verbunk Napja a Kárpát-medencében elnevezésű programot, melynek keretében Kapuvártól Székelyudvarhelyig, Felvidéktől Sárközig egy időben több százan adták elő a különböző tájegységek verbunk táncait.
Kapuváron a Hagyományok Háza, mint főszervező, továbbá a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a Rábaköz Öröksége Alapítvány kezdeményezésében valósult meg a különleges program. Az érdeklődők a Szent Anna templom melletti téren tekinthették meg a Kisalföld településeinek férfi táncait. Fellépett a Gencsapáti Hagyományőrző Együttes, az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület Vitnyédről, a Kapuvár Néptáncegyüttes, a csornai Pántlika Néptáncegyüttes, a kónyi Pipitér Néptáncegyüttes, a Bokréta Hagyományőrző Együttes, Szanyból, valamint a Szili Hagyományőrző Együttes.
– Minden csapat bemutatta a saját táncát, tehát láthattuk a vitnyédit, a kónyit, a szilit, a szanyit, a házigazda kapuvárit, valamint a csornai és a gencsapáti verbunkot. A közös produkcióban természetesen mindenki részt vett és egy rövidebb részletet mutatott be a saját verbunkjából. Közel kétszáz férfi közreműködésével eltáncoltuk a kapuvári verbunkot – mondta Csitei Gábor. A csoportok nem színpadi produkciót adtak elő, és akinek volt kedve, a közönségből is beállhatott a táncosok közé. A különböző településekről érkező táncosok saját sátraiknál mutatták be kulturális értékeiket és tartottak ételkóstolót – tette hozzá.

Beküldés dátuma: 2021. 06. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés