Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Vidám, esőmosta falunap Szilsárkányban


Sok jó ember kis helyen is elfért, mert a sűrűn aláhulló csapadék miatt a többség fedett helyre szorult, de azért a buli nem állt meg. A szárazon maradtak jól szórakoztak a táncosok és énekesek előadásán, s  fogyott rendesen a lángos és az innivaló. Zöld Péter polgármester rögtönzött felmérést készített arról, hogy hány megjelent kezében, táskájában lapul esernyő, majd mikrofonba mondta közleményét: ha akad olyan elszánt résztvevő, aki a néhány négyzetméteres összecsukható alkalmatosság alatt is hajlandó végignézni a kutyabemutatót, az uccu neki, induljon a volt ebédlő épülete mögé, mert a közönség kedvéért a négylábúak még elázni is hajlandóak. A település vezetője szerint nem szorul dicséretre a falunapi műsor, ezért inkább másra pazarolja a szót, s megragadva az alkalmat, az október 23-ára tervezett össznépi rendezvényre hívta az embereket. A mostani fellépők a helyiek figyelmén kívül egy-egy szilsárkányi felirattal megjelölt emléktárggyal lettek gazdagabbak. A kislányok kórusban köszönték meg az ajándékokat és a bónuszcsokit a sorrendben kilencedik falunapon.

Zöld Péter megállapította, hogy imáját nem hallgatták meg az égiek, azért záporozott az eső a szilsárkányiakra, akiknek létszámával elégedett, mert sokan érdeklődtek a programok iránt. Kulturális kavalkád, kiállítás és jós jövendölése színesítette a falunapot. Az elöljáró úgy véli, hogy a szép számú megjelenő titka a következő: minden korosztály megtalálta az őt leginkább felcsigázó előadást. Tanulva a kezdeti nehézségekből, zökkenőmentesebb a szervezés, ezért nagyobb a sikere az utóbbi években megtartott falu ünnepének, melyet nemcsak szórakoztatási, hanem a helyieket összekovácsoló célzattal tartanak meg. A választ már meg sem váró “hová mész” kérdés helyett beszélgessenek,  és többet foglalkozzanak egymással az emberek - tette hozzá a polgármester, akit arról is megkérdeztünk, hogy lehet-e ugyanígy szólítani az elkövetkező négy évben. Köztudott, hogy a rábaközi kis falu vezetőjének nem akadt kihívója. - Azt gondoltam magamban, hogy innen nem nehéz nyerni, de ha végig gondolom, hogy nem akadt olyan ember, aki felvette volna a kesztyűt, akkor azt hiszem, hogy ez elismerés - mondta a megilletődött vezető.
A negyvenhét éve Szilsárkányban élő Ronts Zoltánné, valamint családja részvétele nélkül aligha történhet valami jelentősebb dolog a faluban, ők a jó értelemben vett mindenesek, ezért most is lelkesen közreműködtek a rendezvényen. A pénzügyi válság természetes velejárójának tekinti a jelesebb sztárvendégek fellépésének hiányát, de azért így is garantált az emlékezetes műsor.
A Csornán született, de 1953 óta az Alföldön élő, ugyanakkor felmenői, rokonai által több szállal Szilsárkányhoz kötődő dr. Czinder Péter amilyen gyakran csak tehette, visszajárt a Rábaközbe. - Amikor hazajövök, mindig azzal kezdem, hogy körbemegyek a faluban, megnézem a régi házakat - mondta a nyugalmazott állatorvos. Sajnos, az épületek is megmutatják a falu fokozatos elöregedését, de a széli részeken egyre több az új ház - állapította meg a Magyarcsanádról örömmel visszajáró vendég, akinek családja is a Maros folyó mellé települt, de a gyökereit sosem fogja feledni.


Beküldés dátuma: 2010. 09. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés