Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Vidám színfolt a bágyogszováti falunapon: Pufi, Mazsola és Borstestvér

Sűrű bólogatás közepette kóstolgatták a formaruhába öltözött Gasztronómai Baráti Kör zsűritagjai az elkészült ételeket. A Ceglédről érkező társaság “Mazsola testvér”néven szólított résztvevője sokat sejtetően megjegyezte: párját is csak ízlelgette eleinte, mert mégsem lehet rögtön a dolgok közepébe vágni. Edvi László mesterszakács komolyan vette feladatát, és átmeneti szigorra húzódott az arca, mielőtt elmondta a véleményét: - Van két-három kiugróan jó ízű, szakmailag is elismerhető étel - hangzott a hiteles bírálat, majd így folytatta: Közösségformáló ereje van az ilyen összejöveteleknek, a lényege, hogy a település lakói együtt szórakozzanak és beszélgessenek. Íz, állag, tisztaság és a tálalás minősége a legfontosabb szempontok az elbíráláskor. A mesterszakács utóbbira azért helyezte a hangsúlyt, mert “először szemmel eszik az ember”. Edvi László a finom falatokon kívül talán az embereket szereti a legjobban, ezért szívesen jött Bágyogszovátra, de máshova is elmegy, ha hívják. 
A 2006-ban alakult, s mindössze 13 tagot számláló országos szerveződésű Gasztronómiai Baráti Kör képviseletében érkezett a rábaközi faluba Magyar Károly is. A “Borstestvér” fantázianéven ismert úr a háromfős ceglédi csapatot erősíti. A barátruhában tüsténkedő pajtások a beceneveket csupán kedvességből aggatják egymásra. Hogy kerültek az Alföld “kapujából” Bágyogszovátra? Kiskunfélegyházán ismerkedtek össze az “ételszobrászokkal”, s az ő invitálásukra érkeztek térségünkbe. “Borstestvér”meg van arról győződve, hogy a férfiak azért szeretnek jobban bográcsban főzőcskézni, mert ez a szabad életet szimbolizálja, és a kikapcsolódás egyik kellemes formája. Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy náluk nem véletlenül hívják pörköltnek a szaftos ételt, mert a húst szó szerint megpirítják, s csak utána adják hozzá a hagymát és a fűszereket. Az alföldi emberek zsírosabban főznek, mi pedig édesebben és több zöldséget használunk fel az ízharmóniához. Most már érthető, hogy Magyar Károly miért mutatta be önmagát kreatív embernek, mert a főzést is művészi módon közelíti meg. Az összetett vegyi folyamaton kívül nagyon izgatja őt a következő: más és más ízek születnek ugyanazon alapanyagból, az szerint, hogy a szakács mennyire érez rá az összetevőkre és a körülményekre.
A baráti kör hitvallása minden sanda szándéktól mentes, mert a következőről szól: Ha minél több embert tudnak leültetni a fehér asztal mellé, annál jobb barátság alakul ki közöttük, s ők már biztos nem lesznek egymás rosszakarói. Magyar Károly elbeszéléséből kiderült, hogy az étkezési kultúrát propagáló, hagyományzőrzésre “szakosodott”barátok azért saját maguknak sem ellenségeik, mert a gasztronómia és a falusi vendéglátás a fő érdeklődési területük.

A kulináris élvezeteken túl persze más érdekesség is történt Bágyogszováton: erőemelő-verseny, íjászat, diákok és szülők közötti focirangadó és bőséges gyermekprogramok. Volt, akit tortasütésre ösztökélt a falunap, s az édességet feliratozta, míg más egy jókora csíkos héjú dinnyébe farigcsálta a nevezetes dátumot. A bősárkányiak és a helyi labdarúgó csapat szintén összemérték erejüket. Az alkalmi játékosok David Beckham helyére biztos nem pályáznak, de a kisebb rutin híján folyamatosan buzdították vagy nyugtatták egymást, ami azért megtette hatását. Horváth Miklós csapatkapitány elárulta, hogy nem új keletű dolog a két falu közötti mérkőzés, mert tizenhat esztendeje játszanak oda-vissza alapon. A meccsek nagy részén a bágyogszovátiak nyernek, de a bősárkányi önkormányzat nem bánkódik rajta, mert nagyon jó hangulatban zajlanak a félidők. Mivel a hivatalokban hölgyek is dolgoznak, őket férjeik helyettesítik a mérkőzéseken. Szalay Imre, a társközség polgármestere arról beszélt, hogy visszavágóra várják a bágyogszovátiakat a nyár végén esedékes falunapjukra. A mérkőzések alatt sérülés még nem történt, mert vigyáznak egymás testi épségére, ugyanakkor kihajtják az emberből a lelket, mert az első perctől az utolsóig futni kell - jegyezte meg Bősárkány vezetője. Megemlítette: miután kellemesen elfáradnak, baráti beszélgetés veszi kezdetét, melyen számos ötletet adnak egymásnak, mert nem árt tudni, hogy másutt hogyan kezelik a problémákat. Rövid időre ugyan felvillant a bősárkányiak előtt a nyerés esélye, de végül döntetlennel zárták a mérkőzést.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés