Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Világbajnok szeretne lenni a kapuvári lány

Hogy miért sakkozik? Erre sem bonyolult a válasz: mert szereti, s ráadásul megnyugtatja őt. A fiatal kapuvári hölgyet idén választották be a magyar ifjúsági válogatottba, de előtte a Szlovákiában rendezett rangadó mindkét meccsét megnyerte, a világversenyen pedig több mint száz versenyző közül lett a tizennegyedik.
A negyedikes általános iskolás biztos kézzel mutatja meg a térképen a görög Halkidiki-félszigeten lévő Porto Carrast, ahova a sakk-világbajnokság magyar válogatottjának tagjaként jutott el. A tizenegy fordulósra tervezett mérkőzéssorozatot úgy ütemezték, hogy naponta egy meccset kellett játszania, és a magyar kislánynak 7,5 pontot sikerült összegyűjtenie. Az utolsó megmérettetés volt számára a legnehezebb, mert a hatodik táblán szereplő versenyző már az élmezőnyben játszott. Kurcsics Erika ezt a játszmát sajnos hátránnyal indította, de később olyan kombinációt alkalmazott, mellyel mégis legyőzte holland ellenfelét. A komoly szellemi munka mellett azért a kikapcsolódásra is maradt idő: jólesett a fürdés a tengerben, és érdekes volt a szomszéd városban tett kirándulás.
A kapuvári lányt mostani sikere újabb bizonyításra ösztökéli és nagyon elszánt sakk pályafutására vonatkozóan:  benevez a janárban megrendezésre kerülő országos megmérettetésre, és ha ott megint dobogós lesz, akkor irány az Európa- és világbajnokság. Erika testvére is hasonlóan jó játékos, ezért vele szokott edzeni, ezenkívül figyelemmel kíséri a versenyeken induló profik partimérkőzéseit. A hivatásos sakkozók után szó esett a lány osztálytársairól is. Erika elmondta: velük is szokott játszani, de mivel nem annyira rutinosak, hamar előnyt szerez ezeken a meccseken, ugyanakkor kortársai rendszeresen biztatják a versenyek előtt. Az biztos, hogy Kurcsics Erika nem tűnő hobbinak fogja fel a sakkozást, mert hosszab távra tervezi a folytatást.
Az ifjú versenyző biztos háttere családja, ezen belül a sakkozó édesapa, Kurcsics István. A Kapuvári Király Sakk SE többi versenyzőjének is kiváló eredményeket hozott ez az esztendő - jegyezte meg az elnök. A világbajnokságra való szakmai felkészítés mellett embert próbáló feladat volt az anyagiak előteremtése és a szponzorok felkutatása. A kapuvári és a lövői önkormányzat mellett két nagyobb vállalkozás segítette a kislány görögországi utazását, de a kisebb volumenű támogatásért is köszönet jár. Az édesapa szerint lánya kinőtte a megyei keretet, ezért mielőbb keresni kell neki egy nemzetközi sakknagymestert, aki tovább viheti őt a megkezdett úton, és megpróbálják felvenni a kapcsolatot a helyileg legközelebb lévő szombathelyi Haladás NB-I-es csapatával. Kurcsics István a jövő évi világbanokságon való részvételre egyelőre nem sok esélyt lát, de nem a versenyző szereplése miatt vannak benne kétségek, hanem mert rangadót Brazíliában rendezik meg. Ha csak, nem történik meg az a csoda, hogy megfelelő szponzorra találnak!
Hogy még jobban érzékeltessük az esemény jelentőségét, vagyis Erika világbajnoki (és nem is akármilyen !)szereplését, meg kell említeni: Kapuvárnak még sosem volt válogatott kerettagja, de a megyéből is csupán egy soproni mester jutott el a neves rangadóra, a korcsoportos versenyre pedig azelőtt még soha senki.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés