Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Virágzó időszakát éli a cirkuszművészet

A jó szünidei program közel áll a gyerekek érdeklődési köréhez, vagy épp felkelti a diákok kíváncsiságát egy-egy téma iránt. Igazi
kuriózum a Beledben megrendezett cirkusztábor, mely a végéhez közeledve kezdő zsonglőrök hadát ontja magából.

Idén januártól több, az eddigihez képest szokatlan változás történt az oktatás területén. Közülük az egyik a mostani tanév végétől érezteti hatását, ugyanis nem biztosítanak felügyeletet az intézmények a nyári szünetre. A beledi Egyesített Szociális Központ munkatársai szeretnének a családoknak segíteni, ezért nemcsak Beledben, hanem Farádon, Bágyogszováton, Szanyban is szerveznek egy-egy hetes nyári napközit a gyerekeknek. Az első turnust rögtön az iskola befejezését követően indították el, igazodva a többi – magánszemélyek, illetve intézmények által szervezett – táborokhoz – mesélte Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető.
 A „cirkusztábor” résztvevői ügyességi eszközök igénybevételével tesztelhetik saját teherbíró képességüket. Nem kell megijedni, csak első hallásra tűnik veszélyesnek, hiszen képzett zsonglőr-artista lesz a fiatalok segítségére. A budapesti Hornyák István nemcsak fellép produkcióival, hanem évek óta oktatja is mesterségét a tanulóknak. Mivel nem áll rendelkezésre annyi zsonglőr kellék, mint ahányan jelentkeztek a táborba, a csapat fele más tevékenységgel van elfoglalva, majd meghatározott idő után váltanak. A kézműves foglalkozás résztvevői sem unatkoznak: ott jártunkkor épp a pohárbohóc készítésével voltak elfoglalva. A mozgás a másik természetes lételeme a lányoknak, fiúknak, ezért rengeteget sportolnak, játszanak. A hét közepén bűvész érkezik a táborba, aki megmutatja féltve őrzött trükkjeit. Utolsó nap az egész város cirkuszi poronddá alakul, mert a szervezők tíz állomásból álló ügyességi versenysorozatot indítanak a gyerekeknek.
Mindez nagyon jól hangzik, de mennyibe kerül a szülőknek? A szabadidős programok nagy részét pályázati pénzből fedezik, a családoknak csupán az étkeztetés díját kell befizetni.
Odorics Zalán most fejezte be az első osztályt. A beledi kisfiú elmondta: a környezetismereti, a technika és a rajzórákat élvezte a legjobban, a táborban pedig megismerte a pohárbohóc készítését.
Az Egyesült Arab Emírségekben is megfordult Hornyák István nem messze tőlünk, Sokorópátkáról került a fővárosba, ahonnét számtalan országba vezetett útja. A fiatalember szerint nincs semmi különös zsonglőr mutatványaiban, ráadásul ő is úgy kezdte, mint bárki más. A kitartó gyakorlás hatására egyre több sikerélményben volt része, ezért a pozitív élményszerzést oktatási programjába is beépítette. Aki szeretne eljutni a profi zsonglőr szintjére, annak legalább napi hatórás edzésre van szüksége. A riportalany elmondta: az elmúlt tíz év alatt „szakmája”többet fejlődött, mint az előző száz esztendőben. Továbbra is nagy igény van a cirkuszművészetre, persze nem biztos, hogy a hagyományos sátoros, állatos produkciókra, hanem az egyre korszerűbb, látványra épülő bemutatókra. A műfaj megújulását jól példázzák a nemrég alakult profi társulatok, melyek sorra nyűgözik le a látogatóközönséget.

Beküldés dátuma: 2014. 06. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés