Orbán József évtizedeken keresztül tökéletesítette a velős-hagymás sertésmáj receptjét. A kapuvári vendéglős addig-addig fejlesztette a helyiek kedvenc ételét, míg az bevonult Kapuvár gasztrotörténelmébe. 2025 március első hétvégéjén rendezték meg a hagyományos Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált.
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált Kapuvár Város Önkormányzata, az ÍzvadÁszok Kapuvár Gasztronómiai Egyesület, valamint a Fesztivál Hungária Kft. szervezésében. A nagyszabású program célja a gasztronómiai hagyományok ápolása, a gasztro barátságok kiszélesítése, valamint Kapuvár jellegzetes ételének, a böllérmájnak a népszerűsítése.
Idén 82 főzőcsapat nevezett be a hazai és nemzetközi érdeklődésre számot tartó fesztiválra, melynek a jövőben is meglesz folytatása, hiszen 2025-ben már hét ifjúsági csapat jelentkezett a versenyre. A remekműveket 21 tagú zsűri értékelte, külön figyelmet fordítva az ízvilágra, a tálalásra és az ötletességre. Más-más megítélés alá esett a főétel, vagyis a böllérmáj, valamint az egyéb finomságok, továbbá a sós és az édes sütemények.
Horváth Csaba mesterszakács, a Magyar Gasztronómiáért érdemérem kitüntetettje megnyitóját követően a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások, valamint a Kőszegi Ostromnapok Egyesület, és a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium díszlövésével vette kezdetét a verseny. A kulturális műsor fellépője volt Greznár Zoltán és zenekara, a Hajnalcsillag Dalkör, a Győri Szürkebarát Nótaklub, a Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola Tilámli tánccsoportja, az Őszirózsa Dalkör, a Veszkényi Férfidalkör és Sramli zenekar, a Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület, a Szenior Örömtánc Zsuzsival formáció, valamint Kapuvár Város Fúvószenekara.
- Jó volt sétálni az emberek és a csapatok között. A főzés a gasztronómián kívül közösségformáló szerepet is betölt, hiszen a csapatok összedolgoznak, jót beszélgetnek és kialakult egy csak rá jellemző hangulat. Örömömre szolgált, hogy találkozhattam Orbán József családjával. Gyermekei sokat köszönhetnek édesapjuknak, az egykori vendéglősnek, Kapuvár viszont a mostani fesztivált köszönheti a böllérmáj megálmodójának – fogalmazott Horváth László. A város polgármestere jó szórakozást kívánt a résztvevőknek.
Simon Barbara a „Tavaszi szél” főzőcsapat nevében szólalt meg. Elmondta, hogy először vettek részt a fesztiválon. A böllérmájon kívül sertéspörkölttel készültek, ezenkívül islert, zserbót és sajtos tallért is kínáltak az érdeklődőknek. Önkéntes csapatuk korábban karitatív tevékenységben is szerepet vállalt Kapuváron.
A Hanyi Íjászok Hagyományőrző Egyesület szintén indult a fesztiválon. A kötelező „elem”, vagyis a böllérmáj mellett marhabendőt készítettek, méghozzá úgy, „ahogy a táltos szereti”. Meiszter Miklós hozzátette: a süteményeket az íjászfeleségek készítették el.
A Csornai Rendőrkapitányság főzőcsapata először nevezett be a versenyre. A szabadon választott kategóriában bikatöke pörköltet készítettek, mely bikaherét, marhanyelvet, disznószívet tartalmaz, továbbá megspékelve vargánya gombával.
Közel 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült Kapuvár Város Önkormányzata.
Az Aktív Iskola Program célja, hogy minél élménydúsabb legyen a mozgás a testnevelés órákon, sőt, ez még a mozgásában korlátozott tanulókra is vonatkozzon.
Közel 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült Kapuvár Város Önkormányzata.
– Olyan típusú ember vagyok, aki közel engedi magához a többieket, ami egyrészt kihívás, de más részről problémát is jelenthet – mondta Henczel Szabolcs.
1980. szeptember 1-jén vette kezdetét a tanítás a kapuvári Széchenyiben. Az intézmény 1990-ben vette fel gróf Széchenyi István nevét és még abban az évben megtartották az első Széchenyi Kupát is.
Beled utcáit járva több épület, közterületi alkotás is magán viseli Tatai Lajos kezemunkájának nyomát.