Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Zökkenőmentes tanévkezdés az 1/a-ban

Kedves, aranyos gyerekek járnak a kapuvári Széchenyi 1/a osztályába, ahol vidám pezsgéssel telnek a „dolgos” hétköznapok. Osztályfőnökük szerint a diákokban hamar kialakult a szabálykövető magatartás és a különböző óvodákból érkező gyerekek súrlódásmentesen beilleszkedtek az iskolai életre.

A Kapuvár Térségi Általános Iskola 1/a osztályának létszáma tizennyolc fő, melyből tizenkettő a kislány és öt a kisfiú. Nem számolási hiba történt, mert van még egy osztálytárs, akinek személyére a cikk végén derül fény.
Vargáné Bakó Bernadett szerint a mostani elsősök céltudatosak és könnyen barátkoznak, melyben valószínű nagy szerepe volt az augusztus végi gólyatábornak is. Az első nyolc hetet előkészítő időszaknak tekintik, ezért ilyenkor főleg arra összpontosítanak, hogy fejlődjön a gyerekek rövid- és hosszútávú memóriája, valamint hozzászokjanak az iskolai szabályokhoz. A betűelemek gyakorlásával év végére már írni és olvasni fognak, a húszas számkörben pedig műveleteket hajtanak végre.
Vargáné Bakó Bernadett életében nagy változást hozott a 2023/2024-es nevelési év, mert hét évig a Kapuvár Térségi Általános Iskola gartai tagiskolájában dolgozott, ahova csak az elsősök és a másodikosok jártak. Régi munkahelyét nem véletlenül nevezték a béke szigetének, ugyanakkor a kicsik néhány év után vágytak is arra, hogy másik épületben, még több gyerekkel körülvéve folytathassák tanulmányaikat. A Széchenyi viszont jóval nagyobb intézmény, mint a gartai, ezért itt teljesen más a légkör.
– A változást jól éltem meg, tetszik az egész rendszer – mondta el véleményét arról, hogy Kapuváron idén ősztől külön iskolaépületben tanulnak az alsósok és a felsősök. A pedagógus szerint jót tesz a gyerekeknek, hogy a hasonló korosztályba tartozó társaikkal tanulhatnak együtt. A korábbi években úgy látta, hogy legalább annyi pozitív, mint negatív következménye volt annak, amikor egy épületbe jártak a kisebbek és a nagyobbak. Az alsósok még inkább önmagukat keresik és a helyüket a közösségben, a náluk idősebbeknek viszont már kezd kialakulni a saját személyiségük, viselkedésük. Hogy mennyire volt sikeres a gyerekek és a tanítók részéről a beilleszkedés, az új rendszerhez való alkalmazkodás, idővel ki fog derülni, de a pedagógus eddigi tapasztalatai alapján sikeresen indult a tanév.
Az osztályfőnök elmondta, hogy a tanórán kívüli foglalkozásoknak is fontos szerepe van, mert ilyenkor jobban megismerik egymást a gyerekek. Az őszi szünet előtt „tökös” családi napot tartanak és a szülőkkel együtt készülnek a halloweenre, advent idején pedig győri kirándulást szerveznek, év végén pedig osztálykirándulást terveznek.

Elérkeztünk az összefoglaló végéhez, ezért ideje bemutatni a tizennyolcadik osztálytársat: „Levél”teknős 11 évvel ezelőtt, gyermeknap alkalmával érkezett az iskolába, Vargáné Bakó Bernadett akkori osztályához. A tanulók szívesen vállalták az ajándékállat gondozását, aki viszont folyamatos növekedésével hálálja meg a törődést. A pedagógus elmondta, hogy az ékszerteknős nagyon jó hatással van a diákokra, megnyugtatja őket és az „osztályállat” már a puszta jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy korán kialakuljon a tanulók felelősségtudata.

Beküldés dátuma: 2023. 11. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

  • Elballagtak a Csukás végzős diákjai

    A végzős diákokat búcsúztatták a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola ballagási ünnepségén.

  • Hunyadisok ballagási ünnepsége Csornán

    – Rendhagyó búcsúzás az idei – fogalmazott Pál Melinda. A Soproni Szakképzési Centrum Hunyadi János Technikumának igazgatója szerint nagy megtiszteltetés és felelősség hasznos tanácsokkal útra bocsátani a végzős tanulókat.

  • Ballagás a Páli Szent Vince Iskolaközpontban

    2024. május 3-án elballagtak a kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont végzős gimnazista diákjai.

  • Felújították a CSSE klubépületét

    Örömteli hírről számolt be nemrég a Csornai Sportegyesület elnöke: Ünnepélyes keretek közt átadták a felújított klubépületet.

  • Emlékezetes majális Csornán

    Kicsik és nagyok jól érezték magukat a csornai önkormányzat által szervezett idei majálison. Zsúfolásig megtelt a Premontrei park nézőtere április 30-án, a csornai majális előestéjén.