Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

„Megyerikumok” - téti helytörténeti gyűjtemény

A „Megyerikumok” folyamatosan bővülő tárházát gazdagítja a téti helytörténeti gyűjtemény, melyben a Kisfaludy Károly életét bemutató emlékkiállítás került elhelyezésre.

A Téti Hagyományőrző Egyesület 2001-ben azzal a céllal alakult, hogy összegyűjtse a még fellelhető tárgyi és szellemi emlékeket. Tét akkori polgármestere, Szabó Ferenc és a képviselő-testület támogatta a szándékot, és hogy helye is legyen a gyűjteménynek, pályázat segítségével újíttatta fel a Fő utca 125. szám alatti volt Boros házat, amely 2004-ben került átadásra. Itt kaptak helyet az addig összegyűjtött régi tárgyak, emlékek és iratok.
– A gyűjtemény azóta is folyamatosan gyarapszik; örömünkre most is gyakran kapunk újabb megőrzésre érdemes tárgyat, iratot – mesélte Langné Balázs Ilona. – Az emlékek és tárgyak nagyobb része a téti embereké volt, de előfordult, hogy a környékbeli településekről is kaptunk régi tárgyakat vagy iratokat – tette hozzá.

Téten már az 1970-es években megkezdődött a kutatás a reformkori költő, drámaíró életével kapcsolatban, így a fellelhető dokumentumok és relikviák tetemes gyűjteménnyé álltak össze, ezért csak egy része állítható ki.
Szuh László mindent megtett azért, hogy a Kisfaludy Károllyal, Kisfaludy Sándorral és a családdal kapcsolatos fellehető emlékeket, tárgyakat, könyveket megszerezze a gyűjtemény számára. Folyamatosan gyűjtötte az akkoriban Kisfaludyval kapcsolatban megjelent újságcikkeket, továbbá feljegyezte, hogy melyik városban, településen neveztek el utcát a Kisfaludyakról.
Baranyai László, az Építőipari KTSZ és a szövetkezeti bizottság elnöke szívügyének tekintette a gyűjtemény gyarapítását, így az építőipari cég anyagilag is támogatta a relikviák vásárlását.
A szövetkezet következő elnöke, Nagy Mihály szintén nagyon a szívén viselte a gyűjtemény sorsát; nemcsak megőrizte, de a kiállításnak helyet is biztosított a szövetkezet irodaházában. (Ez még nem a mostani emlékkiállítás volt!)

2003-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai a költő emlékéhez méltó emlékkiállítást állítottak össze, amely Kisfaludy Károly életútját, életének egyes állomásaival összefüggő könyveket, dokumentumokat, fényképeket, és az általa készített rajzok másolatait mutatta be. A felállított színpad előtt a korabeli plakátok a költő még életében bemutatott színpadi műveit, illetve az ősbemutatók helyszíneit szemléltették.
A kiállítás egy tárlóban állított emléket Pázmándi Horváth Endre téti plébánosnak, aki irodalmár és Kisfaludy kortársa volt. Ez a kiállítás eredetileg a Kisfaludy Panzióban volt látogatható.
– Az emlékkiállítást 2011-ben vette át a város – mondta Langné Balázs Ilona. Hozzátette: Nagy Mihály, az Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezetője úgy döntött, hogy átadja gyűjteményt Tét városának. A kiállítás ekkor került át a katolikus templommal szembeni muzeális kiállítóhelyre.

Beküldés dátuma: 2016. 02. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Kreatív iskolai verseny a „megyerikum”-okról

  Gecsei Edit, a „Három vármegye kincsei” című csornai vetélkedő szervezőbizottságának elnöke arra kérte a gyerekeket, hogy ismerjék fel a környezetükben lévő azon értékeket, amelyekről korábban már olvastak, és találkoztak velük egy-egy élethelyzetben.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play