Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A 2. magyar hadsereg katasztrófájára emlékeztek

A 2. magyar hadsereg katonáira és munkaszolgálatosaira emlékeztek a doni katasztrófa 81. évfordulója alkalmából megrendezett beledi ünnepségen. A rendezvény résztvevői főhajtással tisztelegtek az elesett, illetve a hadifogságba került katonák, valamint a tengernyi szenvedés után hazakerülők emléke előtt.

Az 1943. január 12-én kezdődő eseményekről Orbán Petra, a Beledi Általános Iskola történelemtanára beszélt a II. világháborús emlékműnél. Elmondta, hogy 1942 tavaszán mintegy 200 ezer katonát küldtek ki a Don-kanyarba, de már novemberben döntöttek arról, hogy 40-50 ezres kontingenst szállítanak a magyar katonák egy részének leváltására. Ez azonban egybeesett a szovjet támadással, így azok sem kerültek haza, akiket leváltottak volna. A szovjet Vörös Hadsereg mínusz 30-35 fokos hidegben áttörte a magyar vonalat. A német hadvezetés nem vetette be az arcvonal ezen részén állomásozó egyetlen tartalékát sem, de a visszavonulást is megtiltotta. A magyar katonáknak a többszörös túlerővel szemben, embertelen körülmények között kellett tartaniuk magukat.
A beledi megemlékezésen felszólaló pedagógus ezt követően egy túlélő visszaemlékezéséből idézett. A Dont megjárt magyar katonák határtalan szenvedések közepette próbáltak helytállni. Februárban a körbezárt bajtársakat felszólították a magyar tisztek, hogy meneküljenek. A 2. magyar hadsereg közel egy évig tartó hadszíntéri tevékenysége során elesett, megsebesült és fogságba került honvédek és munkaszolgálatosok száma 125-130 ezer főre tehető.

A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el el, mint a mohácsi csatában.

Beküldés dátuma: 2024. 01. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play