Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A csökkent járműforgalmat csodaként élik meg

A Bartók Béla utca lakói hosszú évek óta szenvedtek a főútvonalon áthaladó hatalmas járműforgalom miatt. A csornai elkerülő átadását követő napokban kérdeztük meg az út mentén lévő intézmények képviselőit, illetve a helyieket, hogy mi a véleményük a változásokról.

A Bartók Béla úton csökkenni fog a személygépkocsi és kamionforgalom, ami által kisebb lesz a zajártalom, továbbá a kipufogógáz okozta környezetterhelés – fogalmazott Perlaki Sándor. A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója reméli, hogy könnyebb lesz a tavaszi, őszi időszakban a délre néző osztálytermek szellőztetése. Eddig folyamatosan gondot okozott, hogy a kézilabdapályán tartott iskolai rendezvényeken – a nagy zaj miatt – csak szakaszosan lehetett hallani az ünnepségeken elhangzó beszédeket. Remélhetőleg ez a probléma is megoldódik.

Tóth Sándor örömmel tapasztalta, hogy a reggeli kivonulást követően nem látta a szokásos kamionsort, ezért a csornai mentőállomás gépjárműi hamarabb kijutottak a főútra. Az egészségügyi dolgozó szerint a zajhatás szintén jelentősen csökkent az átadás óta.

– Ez valami csoda, ami most történt – mondta a csornai Bartók Béla úton negyvenhat éve élő Véghelyi Tiborné. A hölgy meghatottan tette hozzá: Nem hitte, hogy valaha megéri ezt a percet, ezért nagyon örül neki. Régen akkora volt a nyugalom a környéken, hogy a kotlóstyúk átsétált az úton a csibéivel, mégsem esett bajuk. Újabban viszont nem tudtak nyitott ablaknál aludni a zaj és a benzingőz miatt, ezért különösen nehéz volt átvészelni az idei forróságot. Az utóbbi időben legalább reggel fél nyolckor el kellett indulniuk otthonról, mert a feltorlódott járművek miatt könnyen elkéstek a munkahelyről, illetve a kicsivel az óvodából.

Kovács Krisztina a fiatal gyermekes szülőket képviselte véleményével: A csornai anyuka busszal jár be munkahelyére, ezért nem mindegy neki, hogy mekkora a forgalom mellett kell közlekednie. Már az útátadót követő első héten észrevette, hogy jobb lett a helyzet, ezért a gyerekek is biztonságosabban átkelhetnek a zebrán.

– Az elkerülőút megépítésével javul a csornaiak életminősége, mert csökken a balesetveszélyes helyzetek száma és csökken a környezetszennyezés, azonkívül megszűnnek a járművek okozta nagy dugók – fogalmazott Major András. Csorna alpolgármestere megjegyezte: Lehet, hogy egy darabig átmennek a városon azok a kamionosok is, akiknek GPS-készüléke még nem ismerte fel az új elkerülőt, de néhány hét után ez is rendeződni fog, és jelentkezik az új út pozitív hatása.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play