Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A híres premontreiek életútját mutatták be

Ötödik alkalommal tartották meg a  Martincsevics Károly Városi Könyvtár és a Szent Mihály Premontrei Prépostság szervezésében a “Múltunk, jövőnk, értékeink” című előadássorozat rendezvényét Csornán. A programokban eddig érintették a tudomány, a művészet, az építészet, valamint a tárgyi emlékek kapcsolatát. A mostani trimesztert a “Ragyogás, a pálya” címen foglalták össze a szervezők, melyben az emberi elme tündöklésére irányították a figyelmet. A tudós tanárokat bemutató előadást legutóbb a híres premontreiek életútjáról szóló vetítettképes bemutató követte, s a záró rendezvényen V. Szalontay Judit néprajzkutató az apátságban fellelhető művészeti kincsekről, az egyházi ruhákról és textilekről tart kimerítő tájékoztatót. A sorozat következő nagyobb hármas etapja “A szent” főcímet kapta, melyben szó lesz a rend alapítójáról, sajátos liturgikus berendezkedéséről, illetve a premontreiekre annyira jellemző énekes-zenés zsolozsmákról, istentiszteletekről.  A meghívott előadók magas színvonalon tolmácsolják az egyházi szertartásokat.
Heiter Róbert Gottfried prelátusi titkár megjegyezte: Amennyiben a mi esetünkben – a premontrei szerzeteseknél – karrierről szó lehet, akkor feldolgozásra került három olyan atya pályája, akik valamilyen módon Csornához erősen kötődve alkottak maradandót. – Kuncz Adolf apátja, prépostja, elöljárója volt az apátságnak, aki mindezekkel együtt neves tanár és történelemtudós, de hallatlan érdeklődést táplált a természettudományok iránt is. Mint igazgató nagy gonddal viseltetett a gimnázium felszereltsége és az ott folyó szakmai munka iránt. Lipp Vilmos nevéhez a keszthelyi kultúra feltérképezése, valamint ötezer honfoglalás korabeli sír kétharmadának a feltárása kötődik. Pákay (Pauer) Arnold kapcsán pedig a csornai premontrei gimnázium első és egyben utolsó premontrei igazgatójának az életéről esett szó a “Ragyogás, a pálya”című előadáson.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 07.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play