Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A káposztás ételeknek a jó hangulat és a társaság adja meg a valódi ízét

A bágyogszováti káposztafesztivál a kulturális programokon kívül gasztronómiája miatt vonzza a látogatókat. A falu a valamikori Bágyog és Rábaszovát egyesülésével keletkezett. A településrészek közti rivalizálás manapság nem jellemző, így az ellentétes akarat legfeljebb a kötélhúzás erejéig mutatkozik meg a falusiak körében.

Interjúsorozatunk a legjobb helyen, az óvoda konyháján kezdődött, ahol huszonegy ládányi rétes készült, melyhez 130 kg káposztát használtak fel. Tóth Ferencné nem pirítja meg a káposztát, ezért üde zöld marad a töltelék. Az édességen kívül szarvas- és sertéspörkölt, valamint töltött káposzta és káposztás tészta várta a vendégeket. A szakácsnő nem az édesanyja, hanem az anyósa receptje alapján állította össze a finomságokat.
Egyházy Dávid korábban szakácsként dolgozott, de mostanság csak hobbiból főzőcskéz a falunapokon. Négy éve ő készíti a falusiak kedvenc káposztás ételeit. Az elmúlt esztendőkben leveses jellegű káposztás ételek kerültek a tányérokba, idén pedig száz-százötven adagra tervezte a töltött káposztát. A nagy kondérban készülő ételt kockahússal gazdagították, majd sorra kerültek húsgombócok. A tetemes mennyiség miatt kicsit „csaltak”, mert a tölteléket nem csavarták káposztalevelekbe, a végén pedig tejföllel tálalták a készételt.
A „Sarki” család harmadik éve egyen pólóban jelenik meg a fesztiválon, ezzel is jelezve a szoros összetartozást. A família idén húsz fővel vett részt a káposztafesztiválon. A népes rokonság más alkalmakkor is ilyen szép számmal tartja meg összejöveteleit. Amikor az okát kérdeztük, a következő válasz érkezett: – Miért? Hát mert szeretjük egymást! Nincs olyan névnap, születésnap vagy egyéb évforduló, hogy ne találkoznánk – mondta Horváth István családfő. A Horváth házaspárnak hat lánya és hat fia született, és tíz unokával bővült a család. A „felezés” a kisebbeknél sem maradt el, mert öt lány és öt fiú örvendezteti a nagyszülőket.
Farkas Levente pincepörköltet kevergetett a bográcsban. Elmondta, hogy a focista gyerekeknek kevesebb fűszerrel készíti és természetesen bor nélkül, de a felnőttek adagjaiból nem sajnálja az ízesítőanyagot.
A bágyogszováti káposztafesztiválon képviseltette magát a katasztrófavédelem. A 2013-ban alakult Országos Tűzmegelőzési Bizottság megyei szervezete – mint ahogy a neve is jelzi – elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Gyakran lakossági tájékoztatókat tartanak, a szabadtéri rendezvényeken pedig olyan figyelemfelkeltő tesztsorokat osztanak szét a jelenlévők között, mellyel bővíthetik tudásukat. A kisebbek színezővel és útkereső játékkal foglalták le magukat – árulta el Galumba Lajos megyei tűzoltósági főfelügyelő.

Beküldés dátuma: 2015. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play