Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kereskedelmi és iparkamara a vállalkozók céljait szolgálja

A vállalkozók gyakran felteszik a kérdést: Mit ad nekem a kamara? A Fertőd–rábaközi térség elnöke maga is meglepődött  azon, hogy még a regisztrált cégek vezetői sem mindig vannak tisztában a kamarai tagság előnyeivel. A jelenségnek időhiány, érdektelenség és tájékozatlanság lehet az oka. A kamara az utóbbi problémára mindenképpen megkeresi a megoldást az idei esztendőben.

2014-ben a kamarának legfontosabb feladata volt a vállalkozók széles körű tájékoztatása a változó jogszabályokról és a különböző lehetőségekről. A köztestület valamilyen szinten a hozzá fordulók érdekképviseletéről is gondoskodik, összegyűjti a tagok észrevételeit, majd továbbítja a megyei szervekhez. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevéből is fakad, hogy tevékenységével az ágazatok széles palettáját felöleli. Kivétel ez alól az agráriumot érintő problémakör, mint a mezőgazdasági és tovább feldolgozó szektor.

A kamara működése korábban Kapuvár környékén véget ért, ezért megpróbálták területileg kitolni nyugatabbra, Sopron irányába, ugyanis eddig hiányzott a térségben a vállalkozók szervezett tájékoztatása. Ügyfélfogadást tartanak Fertőszentmiklóson, Nagycenken és Sopronkövesden, tehát ezeken a helyeken is biztosították az ügyintézést. Tavaly negyvenegy olyan rendezvényt szerveztek, melyeken a szakemberek adó-, és munkajogi változásokról tartottak beszámolót, ezenkívül könyvelői fórumokra várták az érdeklődőket.

Szakács Imre térségi elnök nem teljesen elégedett a kamara által szervezett programok látogatottságával, mert valamelyikre szép számmal érkeznek a cégek, viszont néhány rendezvény iránt várakozáson aluli az érdeklődés. A könyvelői klub beváltotta a hozzá fűzött reményeket, megyei szinten is. Évente több alkalommal más-más településen tartanak vállalkozói fórumot, melyen a megjelentek megbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat az önkormányzat, illetve a kamara képviselőivel.
A 2013/2020-as európai uniós pályázatok hamarosan elérhetőek lesznek. A kamara szakembere szerint a magára valamit adó vállalkozásnak elengedhetetlen ezek ismerete, hisz a támogatások révén tudnak fejlődni. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara januárra időzítette évköszöntő fogadását, melyen a résztvevők iránymutatást kapnak az adott gazdasági évre, valamint megismerhetik a kamara elképzeléseit. Szakács Imre szerint a győri székházban tartott találkozó nagyszerű alkalom a vállalkozóknak új kapcsolataik kiépítésére. Mivel jelentős változás következett be idén a közúti fuvarozás adózási rendjében, év eleji fórumaikon többek között erről tartottak tájékoztatást. A NAV által működtetett EKAER, azaz Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer a termékek közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzését szolgálja.

A kamara egyik célkitűzése, hogy minél több céget és vállalkozót szólítson meg a 2015-ös évben, továbbá erősítené jelenlétét a Fertő – Rábaköz térségében. Együttműködési megállapodást kötnének azon településekkel, ahol fogadókészség mutatkozik a polgármesterek részéről.

A kamara féléves munkatervét még nem véglegesítették, de amennyiben a február eleji térségi elnökség ülésen elfogadják, tájékoztatni tudják a közvéleményt a következő hónapokban várható előadásokról és azok témáiról.

Beküldés dátuma: 2015. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés