Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Állami kitüntetést kapott herceg Esterházy Antal

Esterházy Antal családja korábban tudott arról az állami kitüntetésről, melyet a herceg augusztus 19-én vehetett át Balog Zoltán minisztertől. Az érintett csak az utolsó percben szerzett tudomást az állami elismerésről.

Magyarország Köztársasági Elnöke herceg Esterházy Antalt – a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület tiszteletbeli elnökét – a magyar kultúra külföldi megismertetésével és népszerűsítésével Magyarország nemzetközi megbecsültsége érdekében, valamint a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes örökségének ápolásában végzett, sokrétű közéleti tevékenységének elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette.
 Esterházy Antal tizenegy esztendeje látja el a kastély fővédnöki feladatait. A magyarok sorsát mindig is szívén viselte. A kitüntetés indoklásában ugyan nem tüntették fel, de a herceg egyetemista korában hónapokra felfüggesztette tanulmányait, és Ausztriába utazott, ahol tizenkilenc évesen – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kötelékében – segítette az 1956-os magyar menekülteket, szervezte az életüket és továbbutazásukat. Anglia, Svájc, Franciaország, az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Chile és Mexikó több ezer családot fogadott be egy időben.
– A magyarok közül mindenkit el tudtunk helyezni. Az volt a feladatom, hogy beszélgessek velük, megállapítsam, hogy milyen háttérrel rendelkeznek– mondta Esterházy Antal, aki miután megtudta, hogy hova szeretnének utazni és milyen végzettséggel rendelkeznek, ajánlólevelet írt a megfelelő szerveknek, hogy a menekültek valóban célba érjenek. Nagyon felemelő volt, amikor későbbi külföldi utazásai során több olyan magyar családdal is találkozott, akik az ő közreműködésével találtak új hazát maguknak 1956-ban.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play