Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Állami kitüntetést kapott herceg Esterházy Antal

Esterházy Antal családja korábban tudott arról az állami kitüntetésről, melyet a herceg augusztus 19-én vehetett át Balog Zoltán minisztertől. Az érintett csak az utolsó percben szerzett tudomást az állami elismerésről.

Magyarország Köztársasági Elnöke herceg Esterházy Antalt – a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület tiszteletbeli elnökét – a magyar kultúra külföldi megismertetésével és népszerűsítésével Magyarország nemzetközi megbecsültsége érdekében, valamint a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes örökségének ápolásában végzett, sokrétű közéleti tevékenységének elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette.
 Esterházy Antal tizenegy esztendeje látja el a kastély fővédnöki feladatait. A magyarok sorsát mindig is szívén viselte. A kitüntetés indoklásában ugyan nem tüntették fel, de a herceg egyetemista korában hónapokra felfüggesztette tanulmányait, és Ausztriába utazott, ahol tizenkilenc évesen – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kötelékében – segítette az 1956-os magyar menekülteket, szervezte az életüket és továbbutazásukat. Anglia, Svájc, Franciaország, az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Chile és Mexikó több ezer családot fogadott be egy időben.
– A magyarok közül mindenkit el tudtunk helyezni. Az volt a feladatom, hogy beszélgessek velük, megállapítsam, hogy milyen háttérrel rendelkeznek– mondta Esterházy Antal, aki miután megtudta, hogy hova szeretnének utazni és milyen végzettséggel rendelkeznek, ajánlólevelet írt a megfelelő szerveknek, hogy a menekültek valóban célba érjenek. Nagyon felemelő volt, amikor későbbi külföldi utazásai során több olyan magyar családdal is találkozott, akik az ő közreműködésével találtak új hazát maguknak 1956-ban.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés