Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az új plébánosnak barátságos, szívélyes fogadtatásban volt része Csornán

Csorna új plébánosa szeretné, ha minél több család és hívő emberekből álló csoport alkotná a nagy egyházközséget. Winkler Zsolt kiemelt feladatának tekinti a katolikus óvodával-iskolával való együttműködést. A jó példa előtte van, ezért a Jézus-szíve plébánia, miként a premontrei rend, maga is erősebb közösségé válhatna, és jelentene igazi védőbástyát az itt élő híveknek.

A mosonmagyaróvári származású Winkler Zsoltnak világi tanárai voltak a középiskolában, ahol épületvillamossági-szerelő szakképesítést szerzett. A villanyszerelésnek nem volt jelentősége szakmai pályafutására, mert érettségi után azonnal jelentkezett a Hittudományi Főiskolára. Akkoriban Pataky Kornél püspök vette fel a Győri Egyházmegye kispapjai közé. Egy évig előfelvételis katonaként szolgált, a papi szemináriumnak pedig öt esztendőn át volt a tagja.
Winkler Zsoltot 1993-ban szentelték papnak, ezután egy évig a soproni Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek templomában a kápláni teendőket látta el. 1994-ben Pápai Lajos megyés püspök központi szolgálatra rendelte a Győri Egyházmegyéhez, ahol tíz évig püspöki titkárként dolgozott.
2004-től kinevezték plébánosnak Öttevény, Kunsziget és Mosonszentmiklós településekre. Utóbbi helység 2017-től másik egyházmegyei igazgatási egységhez kapcsolódott, viszont helyette további három plébánia került hozzá: Abda, Börcs és Ikrény.
Dr. Veres András püspök 2022. augusztus 1-jei hatállyal Winkler Zsoltot felmentette eddigi lelkipásztori feladatai alól, és miután cseréltek Varga Balázzsal, a csornai Jézus Szíve-plébánia, valamin Szilsárkány és Pásztori ellátását kapta feladatául. Az atya korábban kevésbé ismerte Csornát, annak viszont örül, hogy ezen a településen is van ismerőse, akivel most egy városba kerültek. Mikor tudomására jutott az áthelyezése, több helyről próbált információt szerezni a „Rábaköz fővárosáról”, melyek alapján nagyon pozitív kép alakult ki új lakó- és munkahelyéről.

Falusi plébánosként meg kell szoknia néhány dolgot. Megemlítette a Jézus-szíve templomot, mely méreteinél fogva is nagyobb, mint amilyenben eddig szolgált. Winkler Zsolt megismerkedett az itteni egyházközség képviselő-testületével és szóba került a korábban kialakított közösségi termek későbbi fejlesztése is.
– Szeretném, ha a plébánia nemcsak a plébános lakása, egy irodahelyiség lenne, hanem igazi közösségi tér – mondta a római katolikus pap, aki nyitott, befogadó, barátságos embereknek ismerte meg a csornaiakat. A plébánia irodájában többnyire maga intézi a mindennapos ügyeket, így mindig van alkalma arra, hogy személyesen is találkozzon a helyiekkel.
– Első szentmisém alkalmával elmondtam, hogy egyelőre szeretném megismerni a várost, a hívő közösséget és csak utána szeretném a saját elképzeléseimet megvalósítani. Bizonyosan lesznek változások, és elsődleges célom a közösségépítés, a még szorosabb kapcsolat kialakítása az emberek között. Különösen nagyon komoly feladatom a katolikus iskola lelki életének vezetése, az intézmény dolgozóival való kapcsolattartás. Sokat szeretnék tenni a diákok és a családok érdekében. Távlati elképzeléseim között szerepel valamilyen ifjúsági vagy ministráns csoport létrehozása, a családok közötti kapcsolatok erősítése – tette hozzá.
Céljai közt szerepel, hogy az egyház olyan biztos találkozási pontot jelentsen a csornai fiatalok életében, melyhez néha elegendő a rendszeres párbeszéd és a közös programok szervezése.

Winkler Zsolt már Csornára kerülése előtt felvette a kapcsolatot a premontrei rend helyi képviselőivel, ezért Fazakas Zoltán Márton apátot kérte fel a kunszigeti búcsú szónoklatának megtartására, de a jövőt illetően is kicserélték egymással építő jellegű gondolataikat. A plébános évfolyamtársait is meghívta Csornára, ahol barátságos, szíves fogadtatásban részesítették őket a premontreiek.
– Tényleg azt tapasztalom, amit hallok is a településen, hogy a premontreiek nagyon meghatározó szerzetesrendet, fiatalos, fejlődő közösséget alkotnak, ami nagy értéke a városnak. Ez inspirál engem is, hogy erősödjünk, hogy a Jézus-szíve plébánia a premontreiekkel együtt – nem egymás ellen, hanem egymás mellett – mutatkozzék meg, mint igazi közösség.

– Nagyon szerettem az előző közösségem, de úgy fogom fel, hogy most itt van elrendelt feladatom. Nem lehet úgy végezni a munkát, hogy az ember nem adja bele egészen önmagát. Csak úgy érdemes gondolkodni a fejlesztésekről és a közösség életéről, ha szívvel-lélekkel, teljes odaadással jelen vagyok. Hogy meddig tart az itteni szolgálatom, a Jóistenre kell bízni – fogalmazott Winkler Zsolt.

Beküldés dátuma: 2022. 10. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play