Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Befejezéséhez közlednek a legújabb farádi beruházások

– Minden település köteles dolga, hogy a nagyobb problémák, katasztrófahelyzetek esetén – lakosságszámtól függően – elő tudja állítani azokat az embereket, akik jönnek, és segítenek – nyilatkozta a falu vezetője.

– Az önkéntesség szívet melengető dolog olyan embereknek, akik tenni akarnak valamit szeretett falujukért. A tűzoltók mellett egyre inkább górcső alá kerülnek az ún. mentőszervezetek – hangsúlyozta Farád polgármestere. A régi farádi Gagarin Filmszínház többször szerepet cserélt az évtizedek során és került más tulajdonos kezébe. Az önkéntes tűzoltóknak szüksége van az épületre, ezért visszavásárolta az önkormányzat, mely előtt a következő cél lebegett: Az elkövetkezendő időszakban egyre nagyobb szerepet kap az önkéntesség. Nem mindegy, hogy milyen helyen tárolják az új szivattyúkat, a modern technikát, és a régi hagyományőrző eszközöket. Itt az Ifa gépjárműtől kezdve mindent biztonságosan el tudnának helyezni. A Belügyminisztérium pályázatán nyert egymillió- kettőszázhuszonkilencezer forintból teljes egészében újjá varázsolják az épület tetőzetét. A munkát a faluban élő, ácsmunkához értő szakemberekre bízzák, akik a tűzoltókkal együtt, önként vállalják a feladatokat. Az önkormányzat olyan partnerekre számít, akik megelőlegezik az építőanyagokat addig, amíg a helyhatóság a pénzéhez jut. „B” verzióként jöhet szóba, hogy Farád finanszírozza a beruházást, tudván, hogy le fogják hívni a pályázati forrást. A régi tűzoltószertárban kívánják elhelyezni őseik szerszámait, ereklyéit. 

– Őseinktől kaptuk az életet, a tudást, ezért tartozunk nekik annyival, hogy megemlékezünk a múltjukról.

1956-ban a farádi kultúrház homlokzatán lévő ablakban Szent István-szobor állt, azonban valakinek szemet szúrt, ezért leverte onnan. Az egyik nyugdíjas találkozó alkalmával hívták fel Szalai Zoltán figyelmét arra, hogy legendás királyunk mementója mióta nincs a helyén. Az augusztus 20-i nagymise után, ünnepélyes keretek közt helyezték el Horváth Róbert naiv szobrász által készített alkotást Farádon.

Szeptember közeledtével aktuálissá válik a beiskolázási segélyt, amit gyerekenként tízezer forintban maximalizált a farádi önkormányzat. Szalai Zoltán szerint csak a nagyon jó fizetéssel rendelkezők nem tudják igénybe venni, mert egyébként kereseti kimutatás felmutatása ellenében fizetnek a rászorulóknak. Az önkormányzat arra számít, hogy a támogatással a szülők könnyebben beszerzik a szükséges iskolai szereket.

Pályázatok nélkül a falu sem működne, s nem lennének felújítások, ezért minden ilyen lehetőséget meg kell ragadnia a farádi önkormányzatnak. A sikeres óvoda- és könyvtárépület felújítása után megkezdődik a polgármester hivatal rendbe tétele is. A szigetelés után sorra kerül a külső-belső nyílászárócsere, a teljes akadálymentesítés, hogy az állampolgárok minél könnyebben intézhessék ügyes-bajos dolgaikat. Farád vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a beruházás az október végi befejezési határidőnél előbb készüljön el.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 18.

Kapcsolódó hírek

  • A közös étkezésnek összetartó ereje van

    A szakács szakmáról Mátyás király korától lehet beszélni, a mesterség oktatása pedig az 1700-as években indult meg hazánkban – mondta Szalai Zoltán, majd hozzátette: a vendéglátóipari iskolák az 1800-as évektől jöttek létre Magyarországon.

További hírek

Hirdetés