Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Erőtartalékaikhoz képest alakítják jövőjüket

Szilsárkány idei költségvetése a számok tükrében is jól alakul, és stabil lábakon áll a település – mondta a polgármester. Szalai Miklós a község közeli és távlati terveiről beszélt.

A szilsárkányi képviselők – az elmúlt két év takarékos gazdálkodásának, illetve a lehetőségek kihasználásának köszönhetően – idéntől nyugodtan tervezhetnek. Nem kell szerteágazó, nagy dolgokra gondolni, mert erőtartalékaikhoz képest alakították ki a jövőképet.
A Kossuth utca burkolata több helyen igen rossz állapotban van, ezért még az idén rendbe kell hozatni – hangzott az interjúban. A nagy kátyúk azért keletkeztek, mert az elmúlt években nem volt lehetőség az utak rendbe tételére. Szalai Miklós szerint most érkezett el a komolyabb útfelújítások ideje. A folt hátán folt megoldás helyett komplett szakaszok cseréjét tervezik. Tavaly saját erőből oldották meg a Dózsa György utcában lévő buszöböl és járda építését, de a többi gyalogjárót is felújítanák még az idén azokon a helyeken, ahol feltétlenül szükség van rá.
A művelődési ház mögötti könyvtárépület tetőzetét is szeretnék az idei költségvetési pénzből felújítani. A temetőben régóta tervezik az urnafal kialakítását, s egyúttal felújítanák a ravatalozót, illetve előtetőre lenne szükség a temetési szertartáson részt vevő gyászoló családtagok számára.
A főutca egyik végén lévő romos épületben olyan rossz körülmények közt élt az egyik szilsárkányi család, hogy az önkormányzat áthidaló megoldást keresett számukra: Azzal, hogy megvásárolták a telket és az omladozófélben lévő építményt, a bajba került emberek új lehetőséget kaptak életminőségük javítására.
Szilsárkány olyan ritka kivételezett helyzetben van, hogy egyre több a faluban az óvodás korú gyermek, ezért úgy döntött a képviselő-testület, hogy visszaállítják a korábbi két csoportot.
– Az óvodára nagyon ráférne a javítás, s már harmadik éve pályázunk – fogalmazott a polgármester, aki abban reménykedik, hogy idén végre sikerrel járnak. – Ha mégsem jönne össze, arra is fel vagyunk készülve, mert az épület alsó vízszigetelését, illetve az első csoportszoba rendbe tételét mindenképpen meg fogjuk oldani.
Az önfenntartó település kialakítása szintén a tervek közt szerepel, s mivel Szilsárkányban kevés a munkanélküli, Szalai Miklós nem mezőgazdasági tevékenységre, hanem gépvásárlásra gondolt. Olyan traktor–bager beszerzését tervezik, amellyel meg tudnák oldani az ároktisztítást, az útpadka leszedését. Amikor pedig nincs rá szükségük, kedvezményes áron kölcsön is adhatnák a szomszédos településeknek.
– Nyertes pályázatunk ellenére sem valósult meg a szennyvízberuházás, de remélem sor kerül erre is az elkövetkezendő négy évben – hangsúlyozta a település vezetője. A nagyobb szabású útfelújításokba egyelőre azért sem kezdhetnek, mert ha megkezdődne a csatornázás, utána úgyis rendbe kellene hozni az utcákat.
A távlati elképzelések a falu külső megjelenésének szépítését is tartalmazzák. Régóta várat magára az artézi kút környékének rendbehozatala. Ezzel kapcsolatban egyetlen probléma van: Ha elzárnák a vizet – a többi település példájából kiindulva –, valószínű hogy a friss innivaló többet nem örvendeztetné meg az embereket, pedig még a környékről is átjárnak érte.
Két évvel ezelőtt felújíttatták az orvosi rendelő vizsgálóhelyiségét, de a kicsi, zsúfolt váró állapota még nem az igazi. A részleges felújítás helyett még jobb lenne, ha 2018-ig teljesen új rendelőt építenének az önkormányzat udvarán. Szalai Miklós a beruházásra több forrásból teremtené elő a pénzt: A falu lakosságának összefogása mellett adományokra is számítana.

A tavaly novemberi közmeghallgatás enyhén szólva érdektelenségbe fulladt. Ezt kétféleképpen lehet magyarázni: Annyira jól mennek a dolgok, hogy azért nincsenek új javaslatok, vagy ami a rosszabb, hogy tényleg nem érdekli az embereket településük sorsa. Természetesen tisztelet a kivételnek, mert előfordulhat, hogy tényleg nem értek rá az adott időpontban. Aki viszont megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, sok építő hozzászólásával segítette a falu vezetését. Mivel a település vezetése nem egyszemélyes feladat, nagy szükség van ajó szakemberekre. A gyesen lévő jegyző helyére idén januártól dr. Horváth Martina állt be, aki a szilsárkányi–potyondi–bogyoszlói–döri közös hivatalban látja el feladatait. Gulyás Tibor a falu lelke és szeme, aki szinte valamennyi tevékenységben részt vesz, így mindenben lehet rá számítani.

A szilsárkányiak sokszor negyedórát várnak a főút mentén, ha át akarnak jutni a túloldalra. A faluban már nagyon várják, hogy megszabaduljanak a rájuk zúduló kamionforgalomtól. Idén még nem számítanak nagy változásra, sőt a csornai elkerülővel még több jármű fog érkezni a faluba a körforgalom felől. Mivel a főútnak itt készül el az egyik lejárója, óriási előnye lesz, hogy 20-25 perc alatt beérnek Győrbe. A polgármester sokat vár attól, hogy Szilsárkányból egykettőre be lehet majd jutni a megyeszékhelyre, ami talán még új betelepülőket is hozhat a faluba.

Beküldés dátuma: 2015. 04. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek