Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Gartai jubileumi emlékév

Búcsúi szentmisével vette kezdetét Kapuvár és Garta egyesítésének 100. évfordulója, Garta alapításának 360. évfordulója, valamint a Gartáért Alapítvány megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendezett „Gartai jubileumi emlékév”.

A megnyitón jelen volt Hámori György, Kapuvár polgármestere, valamint Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, a Hanyi Íjászok Hagyományőrző Egyesület, valamint a Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje Hagyományőrző Egyesület látványos bevonulása után Varga György plébános köszöntötte a megjelenteket, majd röviden ismertette a kétnapos rendezvény programját.
A gartai templom védőszentje, a katonának jelentkező Sebestyén önként lemondott addigi polgári életéről, vállalva felelősségteljes beosztását. Elismertségét nem az anyagi javak birtoklása, a meggazdagodás jelentette, hanem császári testőrségben betöltött bizalmi állása. A katonatiszt szavai által erősítette a keresztény hitük miatt üldözött, börtönbe zárt embereket. Miután a császár tudomást szerzett erről, saját beosztottjait küldte rá, hogy nyilazzák le az „árulót”. Bár a katonák azt hitték, hogy sikeresen beteljesítették feladatukat, Sebestyén a hithű keresztények odaadó ápolásának köszönhetően felépült. Mint jó katonatiszt, bizonyítani akart a császárnak és gyógyulása után munkára jelentkezett a palotában. Az akkori felfogás szerin úgy gondolta, hogy a munka által rendeződnek a dolgai. A császár azonban nem örült a visszatérésének, ezért újból nekiugrasztotta a fogdmegjeit, akik halálra verték az ártatlan katonát. Szent Sebestyén ezáltal nyerte el az örök élet nyugalmát.
– Ma is vannak, akiknek nagyon nagy szálka a mi keresztény hitünk és emiatt sokan támadnak bennünket. Talán nem is egyénileg, az egyes embert, de magát a kereszténységet, hiszen ma is vannak vértanúk, ma is vannak szenvedők – mondta a plébános.

Hármas jubileum jegyében telik a 2023-as esztendő: Garta alapításának 360. évfordulóját, Kapuvár és Garta nagyközségek egyesítésének centenáriumát, valamint a Gartáért Alapítvány megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli a város.

A Gartáért Alapítvány, Kapuvár Város Önkormányzata, valamint a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata január 20-21-én kétnapos ünnepségsorozatot tartott. Kapuváron élő vagy onnan elszármazott, illetve a városhoz valamilyen módon kötődő helytörténész előadók tartottak konferenciát.
– A jubileumi év nyitánya jól sikerült, mely nagy sajtóvisszhangot kapott. Szent Sebestyén napján szentmisével kezdtük a rendezvénysorozatot. Úgy gondoltuk, ez méltó az alkalomhoz. Napjainkban kevés dolog viseli a Garta nevet: az alapítványunk, a népfőiskola, a tűzoltó egyesület, az egyházközség, de az országos hírnévnek örvendő Garta Vendéglőt se felejtsük el. Az egykori önálló település a mai napig él a gartaiak öntudatában – jegyezte meg dr. Pintér Gábor, majd hozzátette: Kapuvár városrészének múltját a Garta nap vagy a Szent Katalin-napi gartai búcsú megrendezésével, egy-egy jótékonysági bál szervezésével is megpróbálták az emberek emlékezetében tartani.

Dr. Gerencsér Péter helytörténész, egyetemi tanár szerkesztésével szeretnének megjelentetni egy kiadványt, melyhez a Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke rengeteg anyaggal rendelkezik. – Legalább három könyvre való forrás gyűlt össze, melynek gyors kiadása a szponzori támogatástól is függ – mondta dr. Pintér Gábor. Az évente megrendezésre kerülő programokat továbbra is szeretnék megtartani, de egy jeles évfordulóhoz köthető, Gartáról elszármazottak találkozóján is gondolkodnak. Orgonakoncert ötlete is felmerült, melyet valamilyen zenei rendezvény vagy kulturális műsor, esetleg liturgia keretében valósulhat meg. A program aktualitását az adja, hogy több ütemben újítják fel a gartai egyházközség orgonáját és a vállalkozó ígérete szerint pünkösdre elkészül. A jubileumi évben terveznek még kiállításokat, helytörténeti témájú könyvbemutatókat – tájékoztatott dr. Pintér Gábor, aki a mostanihoz hasonló szentmise és zárókonferencia megrendezését tartaná a jubileumi év méltó zárásának.

Beküldés dátuma: 2023. 01. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés