Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Hamarosan beindul a horgászszezon a beledi tavak környékén

Engedély nélkül nem állítanak ki napijegyet egyetlen horgászni vágyó embernek sem, de aki rendelkezik a szükséges okmányokkal, az a halőrnél is igényelheti a napijegyet. Németh Zoltán a téli tennivalókról és az előttünk álló horgászszezonról is beszélt a Rábaközi Televíziónak.

A megközelítőleg száznegyven fővel működő Beledi Előre Horgászegyesület tagjai a téli időszakban főleg társadalmi munkát végeztek: túl vannak a nádvágáson és a szemétszedésen. A későbbiekben a kiülőket fogják rendbe tenni, tehát a csiszolása, festése fog megtörténni – mondta Németh Zoltán.
– A horgászathoz 2022-re érvényes állami jegyre van szüksége mindenkinek. Tagjaink kiváltották az engedélyeket és a horgászjegyeket és az egyik szombaton sikerült is befejezni az árusítást, de a halőrök is kiállítják a napijegyeket.

A beledi horgásztavak arról híresek, hogy nagy méretű halakat is ki lehet fogni a területen. A horgászegyesület elnöke elmondta, hogy tíz-tizenegy évvel ezelőtt a tapasztaltabb, idősebb horgászok kifogtak egy 89 kg-os harcsát. A visszajáró pecások elmondása szerint azóta is láttak ehhez hasonló, termetes halakat a vízben. – Tavaly egy 26 kg-os ponty akadt az egyik sporttársunk horgára, csukából pedig 7 kg körüli hal volt eddig a rekord.
– Sikeresen telepítettünk az elmúlt években combó fajtát, mely régen kiveszett a tavainkból, de van keszeg, busa, harcsa, ponty és még maradt amur is a régi időkből. Utóbbit már nem tudjuk telepíteni, de még van belőle valamennyi – hangzott az interjúban.
A horgászegyesületnél a mennyiségre próbálnak összpontosítani, illetve beosztani a rendelkezésre álló pénzt, melyből inkább csak halakat vásárolnak.
A napijegyet váltó horgászok két méretkorlátozás alá eső halat, továbbá 5 kg egyéb halfajtát vihetnek haza. A helyi pecásoknak jár valamennyi kedvezmény, mert ők összesen heti öt kopoltyússal hagyhatják el a területet. Amennyiben a horgász rögzítette a zsákmányt a fogási naplóban, akár a kis háznál is elkészítheti kedvenc halételét.
Bár a helyi horgászok nem túlzottan kedvelik a hangoskodó társaságokat, Németh Zoltán nagyon örül a beledi horgásztavaknál túrázóknak és továbbra is biztatja őket, keressék fel a jó levegőjű környéket. – Óvjuk a tisztaságot, amennyire lehet – fűzte hozzá, a ricsajozóktól pedig annyira nem tart, mert aki szereti a természetet, ismeri a játékszabályokat.

A beledi önkormányzat március 5-ére szemétszedő akciót hirdet, melyre az idősebbeket és a fiatalokat egyaránt elvárják. Mivel a horgásztónál lévő kiülős részen lesz az ebéd, a horgászegyesületet is megkereste a település vezetése. Németh Zoltán hozzáfűzte: örömmel vállalják a programmal kapcsolatos feladatokat. Ezenkívül két horgászversenyt szeretnének rendezni április hónapban: egyet a tagoknak, egyet pedig a vidékieknek. Tavaly nyáron bojlis napokat tartottak, és felbuzdulva a sikerén, idén is szeretnék megszervezni. Szintén jó visszhangja volt a 2021 végén rendezett pergetőversenynek, melyen ötvennégy ragadozóhal esett áldozatul.

Belednél három nagyobb kiterjedésű vízfelület áll a horgászok rendelkezésére: a Bagger I. és a Bagger II. A harmadik tavat néhány évvel ezelőtt létesítették. Németh Zoltán elmondta, hogy megszenvedtek érte, mert egy évig próbálkoztak az engedélyek beszerzésével, de szerencsére megoldódott a kérdés. Tavaly még horgászversenyt is rendeztek itt, ezenkívül egy-két nyaras kisebb méretű pontyot telepítettek bele, de szeretnék, ha megnőnének, ezért egyelőre pihentetik az állatállományt.

Beküldés dátuma: 2022. 03. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés