Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Horváth László munkásságát Magyar Arany Érdemkereszt elismeréssel díjazták

Horváth Lászlónak nem könnyű összehangolni az igazgatói és az egyetemi oktatói feladatokat, valamint az önkormányzati munkát, hiszen mindegyik nagy odafigyelést és sok energiát kíván. Az intézményvezető nagy időszakot tekintett át a Rábaközi Televízióval, mikor arról érdeklődtünk, hogy milyen út vezetett a magas állami kitüntetéshez.

Horváth László tizen-nyolc évesen, képesítés nélkül kezdte meg az ok-tató-nevelő munkát az osli általános iskolá-ban, ahol a pedagógus kollégáktól minden támogatást megkapott az induláshoz. Ezt követően Vitnyéden folytatta a munkát, majd Pölöskei Sándor, a kapuvári Pátzay igazgatója állást ajánlott neki Kapuváron. Időközben a soproni főiskolán szociálpedagógiai végzettséget szerzett, majd továbbtanult a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán, ahol a gyógypedagógiai tanári képzettség mellett a gyógypedagógus vezető tanári, illetve mentortanári szakot is elvégezte. Egyetemi tanulmányait az ELTE-n folytatta, és a pedagógiai szak mellett megszerezte az okleveles pedagógia szakos bölcsész szakképzettséget is, melynek birtokában nemcsak középiskolában, hanem főiskolán, egyetemen is munkába állhatott. A kapuvári Pátzayból 1995-ben egy önkormányzati átszervezés miatt került át a Széchenyibe. Hámori György 2006-ban kezdte első önkormányzati ciklusát, amikor a polgármester Horváth Lászlót kérte fel az igazgatói feladatok ellátására. 2007-ben megalakult a Kapuvár Térségi Általános Iskola intézménye, ahol Horváth László a pedagógiai szakszolgálatot irányította, a Széchenyiben pedig az igazgatóhelyettesi pozíciót is betöltötte. A sikeres együttműködésnek köszönhetően az egyes intézményegységek nem egymás ellenlábasainak tekintették a többi tagiskolát, hanem szoros közösséget alkotva folyatták a munkát. Az összevonás után mindegyik iskola megőrizhette saját hagyományait.
Horváth Lászlónak nagy változás jelentett, amikor 2011-ben kinevezték a térségi iskola igazgatójának, 2014 elején pedig felkérték a Budapesti Műszaki Egyetemen konzulensi feladataira. A mai napig örül annak, hogy nemcsak gyerekekkel, hanem felnőttekkel is foglalkozhat. A 2014-es önkormányzati választáskor a gartai városrész képviselője lett és Hámori György kérésére elvállalta a humán bizottság vezetését is.

Horváth László hétfőtől péntekig a Kapuvár Térségi Általános Iskola ügyeivel foglalkozik, az egyetemi konzultációk és vizsgáztatás pedig főleg hétvégi elfoglaltságot jelent neki. Az önkormányzati feladatokat nehezebb konkrét időponthoz kötni, de a testületi üléseken igyekszik mindig jelen lenni.
A díjazott elárulta, hogy a családi minta, a gyermekkorban megismert szokásrend szerint élni a mindennapjait, tehát a sikerek sem változtattak rajta: úgy érzi, ugyanaz az ember maradt aki volt, csak egyre több és más feladatnak kell megfelelnie felnőttként. Egykori tanítványai ma is tartják vele a kapcsolatot, de jó együttműködő készségének köszönhetően az önkormányzatnál és az egyetemen is szót ért mindenkivel.
– Biztos, hogy rajtam is múlik, de szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan közösséggel vagyok körülvéve, akikkel lehet együtt dolgozni – mondta Horváth László, aki az elmúlt közel négy évtized alatt nagyon kevés kudarcot élt meg, helyette sokkal több pozitív élménnyel gazdagodott. – Ez persze nem jelenti azt, hogy hullámvölgyek, nehézségek nélküli sima út lett volna – tette hozzá. Szerinte a családi lét biztonsága teszi számára lehetővé, hogy nyugodt körülmények közt dolgozhat mindegyik munkahelyén. Az átlagos szülőknél kevesebbet tartózkodik otthon, ezért kirándulni sem eltervezett időpontban szoktak, hanem ha lehetőségük van rá. Munkahelyi probléma esetén vasárnap is felveszi a telefont, a szülőket sem utasítja el, és önkormányzati kérdésben sem mond nemet. Úgy gondolja, hogy feladataiban maradéktalanul helyt kell állnia, fennmaradó idejét pedig családjára fordítja. Felesége és gyermekei teljes mértékben támogatják mindenben. Nagylánya idén érettségizik a kapuvári gimnáziumban, a középső gyermek hetedikes a Pátzayban, a kicsi pedig elsős a gartai általános iskolában.

Horváth László az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idei évfordulója alkalmából magas állami elismerést kapott. Mint mondta, három héttel korábban értesült arról, hogy felterjesztették a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésre. Az ünnepélyes átadó előtti héten tudatták vele, hogy március 13-án átveheti a díjat. – Nagyon köszönöm azoknak, akik gondoltak rám és a munkával töltött 39 esztendőm alapján érdemesnek találtak az elismerésre.

Beküldés dátuma: 2023. 04. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek