Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ismét nagy darc versenyre készül az aranyérmes EB-bajnok

Ihász Veronika a magyar darts válogatott tagja, ami lehet, hogy sokaknak puszta tény, de rengeteg munka és idő van a kimagasló eredmények mögött. A győri DC játékosa idén tavasszal a ranglistavezető világklasszist is maga mögé utasította.

A rábapordányi hölgy korábban az atlétikának és a kézilabdának hódolt, de sérülése miatt abba kellett hagynia a nagyobb fizikai igénybevétellel járó sportokat. Veronika nem esett pánikba, mert megtalálta az adottságainak leginkább megfelelő mozgásformát, mely a fejlett állóképesség mellett erős összpontosítást igényel. Dartsos pályafutása az egyik csornai vendéglőből indult, ahol barátai körében kezdte fejleszteni a nyíldobálás technikáját. A hobbinak indult szabadidős tevékenység addig-addig csiszolódott, míg mára bekerült a magyar válogatottba.
Versenyzős pályafutásáról elmondta: Amatőr játékosként indult először a nők mezőnyében, s mivel ebben a körben nagyon csekély a versenyzők száma, fejlődési lehetőség sem maradt számára. A megoldást a férfi kategóriába való átigazolás jelentette. Venesz Károly, a győri klub elnöke fantáziát látott a csornai játékosban, ezért egy év amatőrködés után átcsábította a megyeszékhely csapatába.
Veronika civilben vasúti forgalomirányító, aki duplán szerencsésnek érezheti magát, mert cége szponzorálja szabadidős tevékenységét. Mivel munkahelye Bősárkányhoz köti, nem tudna jelen lenni minden alkalommal a győri edzéseken, de klubvezetője ahhoz is hozzájárult, hogy ha teheti, Csornán gyakoroljon. Sportkarrierjének elején klubja szponzorálta a nemzeti bajnokságokon való megjelenését, majd a sportoló kiharcolta a magyar válogatottságot. Innentől beindultak a külföldi meccsek szerte Európában.
A gyerekek ma már darts suliban tanulhatják, hogy mire mennyit érdemes dobni a triplázáshoz, vagyis a minél nagyobb pontszám megszerzéséhez. Az 501 pontról induló játszma félig-meddig matematika, mert közben folyamatosan számolni kell – tudtuk meg a beszélgetőpartnertől. Klubtársaival újabban nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is készülnek a meccsekre, ami azt jelenti, hogy csökkent a tábla előtt töltött idő, és gyakoribb lett a szakmai megbeszélés.
A soft szakágban Európa-bajnoki címmel rendelkező dartsos cricket, páros és csapat játéknemben szintén szép eredményekkel büszkélkedhet. Ihász Veronika idén májusban – a győri versenyen – , öt nyertes partijával aratott győzelmet a világranglista–vezető Deta Hedman angol játékos felett.
A nyilatkozó azt is elmondta, hogy a nyári szünet után szeptembertől ismét nagy lesz a hajtás, ami azt jelenti, hogy szinte minden hét végén versenyezni fog. Közelebbi céljai közt szerepel az októberi világbajnokságra való kvalifikálás. Ugyanebben a hónapban tartják azt a nagy nemzetközi steel versenyt, melyen a magyar válogatott nyolc év után újból részt vehet. A győri DC játékosa teljes erőbedobással készül erre a megmérettetésre is. Ugyancsak a magyar válogatott tagja lett a rábapatonai Wachter Nikoletta – hangzott az interjúban.
A profi darts nagy elhivatottságot igényel, ugyanakkor művelőjének nem hoz jelentős anyagi hasznot, s mivel a felkapott, agyonreklámozott sportágak közé sem tartozik, sok esetben a játékosok maguk állják a versenyek költségeit. Ihász Veronika mindezek ellenére örül, hogy megragadt ennél a mozgásformánál, hisz szerinte a teljes ember életszemléletét megváltoztatja. A higgadtság és koncentráció a magánéletében is jól jön. A Magyar Darts Szövetség meghatározó tagja hetente visszalátogat Rábapordányba, mert jól érzi magát szülőfalujában.
– A mai napig oda tartozónak érzem magam. Jó érzés, hogy szurkolnak nekem és támogatnak – fogal

Beküldés dátuma: 2015. 07. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés