Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Középiskolás fiatalok részvétele az országos versenyeken

Eltökéltek, sikeresek, határozott jövőképpel rendelkeznek és az előttük álló feladatoktól sem riadnak meg. Két győri Bercsényiben érettségizett tizenéves fiatal beszélt a Rábaközi Televíziónak a középiskolai és országos versenyeredményeiről.

A csornai származású Leffler Nikolett a helyi Széchenyi iskola befejezése után a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumban tanult tovább.

– Azért ezt az iskolát választottam, mert úgy éreztem, hogy elindíthat azon a pályán, amelyen a következő években szeretnék haladni és ami talán kihat az egész életemre is. Vasútforgalmi szolgálattevő szakon végeztem – mondta a fiatal lány, majd elmesélte, hogy milyen sokrétű ez a tevékenység. Ők irányítják a vonatok mozgását, átállítják a vágányokat, a jelzőberendezéseket is kezelik, ismerik a mindenkori vasúti forgalmat stb. Nikolett tisztában van vele, hogy nagy felelősséggel jár ez a munkakör.

12-es korában szaktanára javaslatára nevezett be a Vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek országos versenyre, mely az előválogatóval kezdődött. – Kicsit stresszes volt, és aggódtam, de bejutottam a szolnoki döntőbe. Ez a szóbeli megerősítette a korábban szerzett második helyezésemet, amit egy győri iskolában értem el. A döntőn az emelt szintű érettségihez hasonlóan kaptuk a feladatokat – hangsúlyozta. A verseny egyébként anonim módon történt, mert nevek helyett sorszámokkal azonosították a résztvevőket.
A vasutas verseny két részből állt: először vasúttörténelemről és vasútföldrajzról kellett számot adni, a „B” fordulóban pedig inkább szakmai kérdések merültek fel.
Nikolett úgy érzi, hogy tanáraitól minden támogatást megkapott a felkészüléskor, és megérdemeltem nyerte el az országos második helyezést, mert megdolgozott érte. A sikeresen érettségiző fiatal lány szeretné megszerezni a technikusi képesítést is, majd a győri Széchenyi István Egyetem közlekedésmérnöki karán folytatná tanulmányait. Mi lesz, ha nagy lesz? A vasútnál helyezkedne el, mint forgalmi szolgálattevő, de a mozdonyvezető szakma sem áll tőle távol.
– Én magam még nem találkoztam női mozdonyvezetővel, de tudom, hogy dolgoznak ebben a munkakörben is. Sokszor felteszik a kérdést: Lányként a vasutas szakmát választod? Apu indított el ezen a pályán, mert határőrként nemzetközi vonatokon dolgozott. Valahogy rám ragadt ez az egész és kiskorom óta tudom, hogy ezt szeretném csinálni – mondta a bercsényis diák, aki idén nyáron egy győri hotelben szobalány állásra jelentkezett, hogy szert tegyen egy kis keresetre.

A csornai születésű Boros István Roland Szilsárkányban él családjával. A szili általános iskola egykori tanulója már ötödikes korában tudta, hogy a rendőri pályára készül, ezért a győri Bercsényit választotta. Az első esztendő szinte csak „bemelegítő”-nek számított, amikor az alaptörvények mellett a szolgálati szabályzatot és az egyes ágazatokat, szakszolgálatokat sajátították el. A 11. évfolyamtól válik egyre bonyolultabbá a dolog, mert többféle tantárggyal foglalkoznak. Van olyan óra, melyet hivatásos állományú rendőrök tartják meg a fiataloknak.
István a 12. évfolyamosoknak szervezett országos szakmai versenyén a 8. helyen végzett. A diákot elsősorban az motiválta, hogy többletpontot szerezzen a továbbtanuláshoz. Az első fordulót saját iskolájában rendezték meg, majd ezután egy győri írásbeli megméretés következett és aki az utóbbin is jól szerepelt, részt vehetett a szolnoki szóbeli versenyen. A végeredményt az írásbeli és a szóbeli alapján állapították meg.
A középiskolás ötödévre marad a Bercsényiben, majd a technikusi vizsga után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatná tanulmányait.
Boros István Rolandot az vonzza leginkább a rendőri pályára, hogy az egyenruhásoknak nincs két egyforma napja, mindig más szituációban találják magukat.
– Sokszor beszélgetünk arról, hogy a rendőrnek ma milyen fontos feladata van Magyarországon, vagy a nagyvilágban – fogalmazott a fiatal, aki konditermi edzéseken vesz részt és szeretne visszatérni korábbi küzdősportjához is. István diákmunkát vállalt a nyári hónapokra, és őszig még szeretne szórakozni a barátaival, de belefér az idejébe a családi nyaralás is.

Beküldés dátuma: 2023. 08. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek