Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Lelki harmónia, biztonságos környezet várja a kapuvári idősotthon lakóit

Hiánypótló szolgáltatást nyújt a nemrég indult kapuvári bentlakásos idősek otthona. A mai kor igényeit kielégítő modern, negyven férőhelyes intézményt Kériné Kuti Éva mutatta be a Rábaközi Televíziónak. Hámori György polgármester az idősotthon létesítéséről és az intézmény működtetésének körülményeiről beszélt.

Hámori György a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy régi iskolaépület felújításával és a tetőtér beépítésével indultak a munkálatok. Eleinte húsz főre tervezték az objektumot, de közben rájöttek, hogy a jelenlegi szabályok mellett sokkal célszerűbb lenne a duplájára növelni a létszámot.
A beruházás 1,3 milliárd forintba került, mely összeg a legapróbb részletekig mindent magában foglal. A polgármester úgy véli, hogy a jelenlegi piaci viszonyok – emelkedő építőipari árak – és szigorú jogszabályok mellett reális árról beszélünk, hiszen a mai előírások szerint szinte kórházi körülményeket kell biztosítaniuk az idősotthonban. Kapuvár Város Önkormányzata nem adta ki a kezéből, ezért intézményes formában működteti a létesítményt.
A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központnál dolgozó Kériné Kuti Éva idősgondozásban szerzett tapasztalatait felhasználva vett részt az előkészítő munkában. Az idősotthon megbízott vezetőjeként segített a szakdolgozók felkutatásában és kiválasztásában. Hámori György elmondta, hogy kellemes meglepetés érte őket, mert sokan jelentkeztek a felkínált állásokra. – Elsősorban azok a kapuvári szakemberek igyekeztek haza, akik valahol máshol dolgoztak hasonló intézményekben – fogalmazott a városvezető. Elmondta, hogy nem akarták leszűkíteni a jelentkezők körét, ezért úgy döntöttek, hogy az egész ország területéről fogadják az időseket, de természetesen a kapuváriak előnyt élveznek. A sajtótájékoztató előtti napokban már az első két lakó be is költözött és azóta folyamatos a feltöltés.

Kériné Kuti Éva arról beszélt, hogy az gondozottak testi és lelki egészségének megőrzésére törekednek, ezért heti rendszerességgel biztosítják az orvosi ellátást, ezenkívül mentálhigiénés szakemberek segítik az időseket. A csoportos foglalkozásokon igyekeznek szinten tartani a nyugdíjasok mindennapi élethez szükséges kognitív és motoros képességeit. A zenés-táncos összejövetelek az idősek jó kedélyének és társas kapcsolatainak megőrzését hivatottak előmozdítani. A kétágyas szobákon kívül tágas közösségi terek biztosítják, hogy a lakók otthonosan érezzék magukat az akadálymentesített épületben. A parkosított udvar kiváló lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltésére. Az intézményvezető elárulta, hogy adott esetben kirándulásokat szerveznek a nyugdíjasoknak. Spirituális, lelki feltöltődésre is van lehetőség az idősotthonhoz közeli, házhelyi városrészen lévő templomban.

Beküldés dátuma: 2023. 06. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés