Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megemlékezés az iskola névadójáról

Lassan már a falusi gyerekek is ott tartanak, hogy csak a hipermarketekben találkoznak a málnával és az eperrel, ezért a pedagógusok nagyon fontosnak tartják a gyakorlókert kialakításához hasonló akciókat. A bágyogszováti általános iskola ráadásul olyan „referencia kertet” szeretne kialakítani, amely a többi intézménynek is mintául szolgálna.

Bágyogszováton 2011 óta megrendezik a csornai tankerülethez tartozó iskolák körében a vers ünnepét. Minden résztvevő az ünnepre készült emléklapot és tollat kapott, amelyeknek felirata a magyar költészet napjára és Bágyogszovátra emlékezteti őket. A jutalmazottak Virányi Melinda, Bágyogszovátról elszármazott keramikus kézzel festett, erre az alkalomra készített szívecskéit vihették haza.
Az iskola támogatást nyert a TIE-projektre (Teljes körű Egészségfejlesztés), amely a TÁMOP 6.1.2 „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben, valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával” keretén belül valósul meg.
A programon hetven diák vett részt; alsósok és felsősök kb. fele–fele arányban. A költemény szabadon választható, a rendezők mindössze annyit fogalmaznak meg, hogy magyar költő művét adják elő. Azt gondolnánk, hogy a gyerekekhez közelebb állnak a mai modern alkotások, de sokan választották a régi klasszikusokat, tehát széles volt a skála.

Ekkora létszámot csak profi szervezés mellett lehet fogadni. Az iskolában egy csapatként közreműködtek – mesélte Németh Marica. Az igazgatónő szerint mindenki tudta a dolgát már az előkészületek során is. Alighogy befejeződött költészet napi program, a pedagógusok már a következőre koncentrálnak. A bágyogszováti iskola is benevezett a – tizennyolc megye részvételével meghirdetett – teljes körű iskolai egészségnevelési programba. Németh Marica szerint a kezdeményezés olyan elemeket tartalmaz, amelyek ettől függetlenül is ajánlottak lennének az iskoláknak. Például célszerű felhívni a diákok figyelmét a következő dolgokra: Fogyasszanak egészséges ivóvizet, táplálkozzanak tudatosan, ne autóval hozassák magukat az iskolába, hanem közlekedjenek kerékpárral. A tanulók legyenek tisztában az alapvető elsősegély nyújtási ismeretekkel, a szájhigiéniával stb.
– Megpróbáltuk úgy szervezni a programot, hogy szakembereket hívtunk, akik előadásokat tartottak a gyerekeknek – fogalmazott az igazgató. – Mivel az egészséges életmód mindenki számára egyformán fontos, a projektben résztvevők az iskolai és megyei rendezvényeken nem versenyeznek egymással. Hiszen az egészségfejlesztésnek csak saját magunk fejlesztése lehet a célja a közösségi minták erősítése mentén.
A gyakorlókert nagy kihívás a bágyogszovátiaknak, ezért megpróbálják feléleszteni a régi hagyományokat. A nebulóknak nem lesz könnyű dolga az iskolához közeli, ugaron maradt területen, de szerencsére segítséget kapnak az önkormányzattól és a szülőktől. Külön–külön ültetik a fűszer- és haszonnövényeket, a gyümölcsfákat, a cserjéseket, a bokrokat. amikor beneveztek a programra, azt is magukra vállalták, hogy referencia kertet fognak létrehozni.

Az iskola kiváló kapcsolatot ápol a település lakosságával, ezért úgy szeretnék meghálálni a segítségüket, hogy felkészülnek és részt vesznek a közösségi rendezvényeken.

Beküldés dátuma: 2015. 04. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés