Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szent Miklós látogatása Csornán

– A mai nap szép alkalom arra, hogy mindenki próbálja meg ezt a karácsonyig tartó időszakot ilyen lelkülettel megélni és egy-egy apró meglepetéssel jobbá és szebbé tenni mások életét – fogalmazott Boldvai Márton Bertalan, majd azt is elmondta, hogy Szent Miklós ünnepe a névtelenül segítők felajánlásairól szól.

A Csornai Premontrei Apátság második alkalommal rendezte meg Szent Miklós ünnepét a premontrei park „Mézeskalács háznál”.
– Szent Miklós püspökről biztos nagyon sokat hallottatok már, sőt biztos vannak olyanok, akik tavaly is találkoztak vele. Segítői megsúgták nekem, hogy nemsokára Csornára érkezik – mondta Boldvai Márton Bertalan, majd arra kérte a helyi katolikus közoktatási központ tanulóit és óvodásait, hogy figyeljenek, mert hamarosan előadhatják azt az éneket, amellyel a püspök fogadására készültek. Elmesélt a gyerekeknek egy régi szokást: Amikor püspök érkezett a faluba vagy városba, lovas kocsival mentek ki elé a település határához, és ahogy a templomhoz közeledett a menet, megszólaltak a harangok. A premontrei perjel azután a felnőttekhez szólt:

 A mai este kiemelt célja a segítségnyújtás. Szent Miklós püspök legendája is azért maradt fenn, mert támogatta az elesetteket. A rendezvény bevételét három beteg gyermeket nevelő rábaközi családnak ajánlják fel. 


Boldvai Márton Bertalan arra biztatta az embereket, hogy vásároljanak enni- és innivalókat, kisebb ajándéktárgyakat a parkban lévő faházaknál, mert a befolyt összeget a gyermekek gyógykezelésére fordíthatják.
– Köszönjük az adományaikat és a bőkezűségeiket – tette hozzá, a gyerekeket pedig megnyugtatta: Szent Miklós püspök minden jelenlévőt megajándékoz; a jó magaviseletű és a komiszkodásra hajlamosabb fiatalokat egyaránt. Végül megköszönte a csornai önkormányzat és a cégek, illetve magánszemélyek segítségét, mellyel hozzájárultak az ünnepség megrendezéséhez.
Fazakas Zoltán Márton megígérte a gyerekeknek, hogy az időközben megérkezett idős Szent Miklóst épségben lekíséri a „Mézeskalács házikó” erkélyéről, hogy valamennyi kislánynak és kisfiúnak átadhassa a mikuláscsomagot. A premontrei apát dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester, valamint Szent Miklós társaságában kiosztotta az ajándékokat a gyerekeknek.

Beküldés dátuma: 2023. 12. 11.

Kapcsolódó hírek

  • A vörösterror áldozataira emlékeztek Csornán

    A Dunántúlon sem volt példa ekkora kegyetlenségre, melyet Csornán hajtottak végre Szamuely Tibor és pribékjei: a járási központ főterén tartottak nyilvános akasztást pünkösd hétfőn.

További hírek

Hirdetés